Kimball Kongsi Resepi Hidangan Sahur yang Mudah, Berkhasiat dan Lazat Untuk Para Ibu Yang Sibuk

"Resepi-resepi ini dicipta khas menggunakan produk Kimball, terdiri daripada makanan yang berasaskan kepada nasi, pasta dan roti".


Cepatnya masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah lebih 10 hari umat Islam di Malaysia berpuasa. Yang paling sibuk di bulan ini pastinya para ibu kerana mereka perlu mengimbangi tugas harian di rumah, pejabat dan menyediakan hidangan berbuka pada waktu petang serta hidangan bersahur pada awal pagi untuk ahli keluarga tersayang. Bagi ibu yang pertama kali menyediakan sahur untuk anak-anak kecil, timbul kebimbangan sama ada hidangan yang disediakan itu mampu memberi tenaga secukupnya kepada mereka sepanjang hari dan sesuai untuk anak yang cerewet dan pilih makanan. Namun, perkara yang paling membimbangkan ialah adakah makanan itu dapat disediakan dan dinikmati sebelum waktu sahur berakhir. Kimball, jenama produk kulinari rakyat Malaysia dengan warisan melebihi 40 tahun memahami cabaran yang dihadapi oleh ibu-ibu Melayu, termasuk terpaksa bangun awal pagi semasa bulan Ramadan untuk menyediakan hidangan sahur. Oleh itu, Kimball memberikan penyelesaian untuk hidangan sahur yang mudah dan lazat supaya ibu-ibu mempunyai lebih masa untuk menemani keluarga.


Bagi seorang ibu berkerjaya dengan tiga orang anak, Pn Nur Yusnizah Yushof (Empat dari kiri), walaupun masa merupakan satu cabaran, bulan Ramadan ialah masa yang istimewa kerana beliau boleh mengajar contoh Insan mithali dan jadikan teladan wanita solehah kepada anak-anaknya.

Bagi seorang ibu berkerjaya dengan tiga orang anak, Pn Nur Yusnizah Yushof, Ramadan ialah masa yang istimewa kerana beliau boleh menjadi contoh dari segi rohani kepada anak-anaknya. Namun begitu, beliau merasakan bahawa aspek pengurusan masa menjadi cabaran paling besar, terutama dalam penyediaan makanan untuk bersahur. Beliau biasanya memasak hidangan sahur di rumah kerana mahu hidangan tersebut sesuai untuk selera keluarga, di samping menawarkan nutrisi dan tenaga sewajarnya supaya mereka boleh berpuasa dengan sempurna. “Anak perempuan saya berumur 14 dan 12 tahun, mereka sudah berpuasa sejak beberapa tahun lalu. Penyediaan hidangan sahur pertama untuk anak sulung saya agak sukar kerana saya mahu memberikannya makanan yang menyelerakan dan juga membolehkannya bertahan sepanjang hari. Masa itu, saya tidak tidur kerana risau, malah saya membeli makanan tambahan di kedai kerana takut saya tidak sempat memasak makanan untuk bersahur. Insha’Allah, semuanya berjalan lancar. Sebab itu saya sentiasa mencari resepi yang mudah untuk sahur,” jelas Pn Nur Yusnizah.

Memahami cabaran yang dihadapi oleh para ibu sepanjang Ramadan terutama penyediaan hidangan sahur, Kimball yang mempunyai rangkaian luas sos, sos pasta dan pasta kering telah bekerjasama dengan Chef Rohani Jelani (foto) untuk menghasilkan lima resepi sahur yang mudah dan lazat serta ia boleh dijamu oleh 5 ahli keluarga dengan bajet sekitar RM15 sahaja. Sebagai seorang ibu juga, Chef Rohani memahami keperluan untuk tampil dengan resepi mudah yang boleh disediakan ketika sahur atau pada malam sebelumnya. Resepi-resepi ini dicipta khas menggunakan produk Kimball terdiri daripada makanan yang berasaskan kepada nasi, pasta dan roti. Roti Berinti Kimball yang menjadi kegemaran ramai, Satu Periuk Nasi Ayam Hainan Kimball yang sangat mudah, Sos Ayam Cendawan Dengan Angel Hair Kimball yang sedap dan senang, hidangan tradisional Nasi Goreng Tomato Pedas Kimball serta Bun Ayam BBQ Kimball yang bersaiz gigitan dan enak. Semua hidangan ini juga berkhasiat untuk seisi keluarga untuk menjalani puasa dengan selesa. Sebagai contoh, ia menggunakan pasta Angel Hair Kimball berbanding mee kerana ia lebih sihat, berkhasiat dan mengenyangkan.

“Saya menghasilkan resepi-resepi ini agar ia mudah dan boleh disediakan pada malam sebelumnya. Rasanya juga tetap selazat apabila dipanaskan ketika Sahur,” kata Chef Rohani. “Saya pasti akan menggunakan resepi-resepi Kimball ini sepanjang Ramadan. Resepi Chef Rohani memang bagus kerana resepi yang ala ‘satu periuk’ ini dapat menjimatkan masa memasak dan mencuci. Keluarga saya sangat menggemari Satu Periuk Nasi Ayam Hainan Kimball dan Bun Ayam BBQ Kimball. Sos-sos Kimball yang digunakan juga memang menambah perisa dan memendek masa penyediaan makanan,” katanya. Menurut Pengurus Kategori Campbell Soup Southeast Asia Sdn. Bhd., Cik Tania Lee, Kimball memahami cabaran yang dihadapi oleh ibu-ibu Melayu, terutama ketika hendak menyediakan hidangan sahur sepanjang

Ramadan.


Maka, Kimball telah menghasilkan resepi-resepi Satu Periuk Nasi Ayam Hainan Kimball yang mudah disediakan

yang mudah, berkhasiat dan lazat untuk mem- untuk Sahur pasti menjadi kegemaran keluarga.

berikan ibu-ibu lebih banyak masa bersama dengan keluarga, dengan memendekkan masa yang diluangkan di dapur. “Sebagai contoh, Nasi Goreng Tomato Pedas Kimball boleh disediakan dengan pantas. Ia merupakan satu hidangan yang berkhasiat kerana mengandungi sumber karbohidrat, protein, vitamin dan mineral. Apa yang lebih bagus lagi, semua hidangan sahur Kimball yang kami hasilkan boleh dinikmati oleh lima orang sekeluarga dengan kos cuma RM15 atau kurang,” kata Cik Tania.

Kekalkan tahap tenaga anda sepanjang hari dengan hidangan tradisional Nasi Goreng Tomato Pedas Kimball masa berpuasa.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai rangkaian produk Kimball serta pilihan resepi yang pantas, mudah dan lazat pada harga berpatutan, sila layari laman web: http://www.kimball.com.my/. Kunjungi juga laman Facebook https://www.facebook.com/KimballMalaysia/ untuk mengetahui perkembangan dan maklumat terkini tentang produk Kimball dan bagaimana memaksimum rasa dengan ramuan ringkas yang boleh anda dapati di rumah pada harga yang rendah!


RESIPI PILIHAN KIMBALL


ROTI BERINTI KIMBALL

Masa Memasak: 20 minit Saiz Hidangan: 5 orang Disediakan oleh: Chef Rohani Jelani


Bahan-bahan

Untuk inti:

2 sudu besar minyak

1 biji bawang, dicincang halus

3 sudu besar serbuk kari

300 g daging cincang

2 sudu besar Sos Lada Hitam Kimball

2 sudu besar Sos Tomato Kimball

1 ½ cawan sayur campur sejuk beku

Garam, secukup rasa

2 biji telur, dipukul

Untuk roti:

3-4 sudu besar minyak

1 bantal roti sandwic

4 biji telur

1 sudu besar susu pekat

½ sudu teh garam

1 cawan air

½ cawan Sos Cili Kimball


Cara memasak:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang sehingga lembut atas api sederhana selama 5 minit. Tambah serbuk kari dan daging cencang. Masak selama 10 minit atau sehingga daging berwarna perang. Tambah Sos Lada Hitam Kimball, Sos Tomato Kimball dan sayur campur. Masak lagi 10 minit. Perasa dengan garam. Tuang ke dalam pinggan hidang. Bila sejuk, campur dengan telur.

  2. Sapu inti di atas sekeping roti dan lapis dengan sekeping roti lain seperti sandwic. Pukul telur, susu, garam dan air. Kemudian, celup roti sehingga serata.

SATU PERIUK NASI AYAM HAINAN KIMBALL

Penyediaan: 15 minit

Masa Memasak: 30 minit

Saiz Hidangan: 5 orang

Disediakan oleh: Chef Rohani Jelani

Bahan-bahan:

½ ekor ayam, potong enam