JIBAM... Akhirnya Ke Layar Perak


Genre: Drama Bahasa: Bahasa Malaysia Pengarah: Che Mie Pelakon Utama: Mohd Ariff Abdullah a.k.a Buntat, Syafie Naswip, Bohari Ibrahim Durasi: 1jam 39minit Klasifikasi: P13 Tarikh Tayangan: 7 Disember 2017 Edaran: Empire Film SolutionNovel hasil karya kartunis terkenal Ujang bakal ke pawagam


Bagi mereka yang menggemari majalah komik Gila-Gila suatu masa dahulu, pastinya cukup mengenali salah seorang kartunisnya iaitu Ibrahim Anon atau Ujang.


Selain bergelar seorang kartunis, Ujang juga sebenarnya pernah menghasilkan beberapa buah novel yang cukup terkenal. Salah satunya adalah JIBAM, yang memaparkan kisah seorang kanak-kanak istimewa.


Ternyata novel yang dihasilkan sekitar tahun 90-an itu cukup popular dan pernah mendapat perhatian peminat novel tanah air. Bagaimanapun, suatu yang cukup istimewa buat peminat novel JIBAM apabila kini ia telah diadaptasi ke layar perak.


Filem terbitan Spektra Selasih Sdn. Bhd. dan diarahkan oleh pengarah Che Mie itu bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara pada 7 Disember 2017 sempena cuti sekolah.


Bercerita lebih lanjut mengenai filem berkenaan, pengarah JIBAM, Che Mie memberitahu bahawa penggambaran filem arahannya itu telah dijalankan pada bulan Februari 2016 di Sungai Lembing, Pahang.

“Sepanjang penggambaran berlangsung, semuanya berjalan dengan lancar dan seperti yang telah dirancangkan. Bagaimanapun, cabaran untuk menghasilkan filem ini sebenarnya sudah bermula sejak sebelum penggambaran dibuat,” jelasnya.

Che Mie berkata, antara cabaran paling besar ialah untuk memilih pelakon utama kanak-kanak yang membawakan watak Jibam. Selain itu, ujarnya memandangkan JIBAM adalah merupakan filem pertama arahannya, mengadaptasi sebuah novel menjadi karya filem juga menjadi cabaran buat dirinya.

“Saya terpaksa membaca novel ini berkali-kali supaya jalan cerita yang diambil dapat divisualkan dengan apa yang telah ditulis oleh Ujang dalam novelnya."jelasnya

Menurut Che Mie, sesuatu yang menarik mengenai filem JIBAM ini apabila pelakon kanak-kanak iaitu Mohd. Ariff Abdullah telah diangkat sebagai watak utama dalam filem ini. Diberi peranan sebagai Jibam, Ariff yang merupakan seorang pelakon kanak-kanak istimewa sebelum ini cukup terkenal dengan watak sebagai Buntat dalam sebuah drama.

“Untuk filem ini saya terpaksa mencari seorang guru untuk mengajar teknik lakonan kepada Ariff (Jibam). Saya lakukan ini supaya Ariff dapat menjiwai watak Jibam dengan baik memandangkan ini kali pertama dia berlakon filem,” jelasnya.

Selain Ariff, antara barisan pelakon popular lain yang turut membintangi filem berkenaan seperti Syafie Naswip, Esma Danial, Fadlan Hazim, Mia Ahmad, Bohari Ibrahim, Kazar Saisi dan Kamarool Hj. Yusoff.

Sinopsis:


JIBAM mengisahkan tentang seorang kanak-kanak istimewa iaitu Ashraf atau Jibam yang sedikit lembab akal fikirannya. Jibam selalu menjadi bahan usikan penduduk disitu kerana perwatakannya yang ganjil selain hobinya yang suka mengutip dan mengikat tin kosong lalu diikatkan ke pinggang dan menariknya ketika berjalan


Namun Jibam mempuyai keistimewaan yang tersembunyi. Dia mewarisi kepandaian bapanya, Suman untuk mengubati penyakit. Suman mati terbunuh dalam hutan dan kematiannya sungguh misteri.


Selain itu, turut diketengahkan watak Tok Ngah Sudin yang mempunyai sikap yang sangat membenci Jibam.Pada masa yang sama, Jibam juga dibenci Usin Singai dan kemuncaknya apabila basikal tuanya dicat warna biru oleh Jibam. Hinggakan ayam dalam rebannya pun biru dikerjakan Jibam. |MYBUZZ!Tags: