KILAFAIRY DEDAH CINTA HATI BAHARUNYA


Nampak kurus atau langsing, tidak bererti tiada lemak yang tersembunyi. Mungkin lemak itu boleh disembunyikan menerusi pemakaian korset, pemilihan busana gelap, teknik suntingan atau mungkin bergambar dengan mempraktikkan sudut yang betul. Demikian antara dilema yang dilalui sendiri seperti pelakon, penyanyi dan ahli perniagaan, Kilafairy suatu ketika dulu.

Anak bongsu kepada penyanyi terkenal era 1980-an, Rohana Jalil itu sendiri mengakui menceburi dunia seni juga menuntut dirinya sentiasa nampak cantik di setiap sudut. Terutamanya jika muncul di kaca TV atau skrin layar perak, saiz sebenar pasti akan mengembang. Itu antara senario dan hakikat sebenar yang harus ditelan.


Malah suatu ketika dahulu juga, Kilafairy atau nama sebenarnya, Syakila Nisha Jangir Khan juga berdepan fasa sama seperti mereka yang mengalami naik turun dalam berat badan.


Tapi kini tidak lagi, KILAFIT yang diusahakan sejak September tahun lalu menjadi ‘penyelamat’ kepada dirinya dan juga mereka yang turut berdepan masalah kenaikan berat badan mendadak. KILAFIT bagai cinta hati yang menyembuh kedukaan di hati Kilafairy.


Rutin harian Kilafairy kini juga sudah berubah kerana sibuk mengendalikan perniagaan apabila produk KILAFIT mendapat sambutan luar jangkaan. Produk kesihatan dan pelangsing badan itu diformulakan oleh doktor bertauliah dengan cetusan idea Kilafairy sendiri.

“Saya sendiri pernah berbadan tembam. Memang ada yang tidak percaya, saya juga pernah berdepan masalah berat badan. Di awal kemunculan di pentas seni, kalau ada yang masih ingat... saya memang pernah berisi. Masa itu keyakinan diri ada kalanya menurun. Saya percaya ini situasi normal yang ada dalam diri kita, Tambah pula bekerja yang menuntut saya muncul di kaca TV, memang penampilan dan bentuk badan itu saya anggap perlu ‘on point’.


“TV pula contohnya kita tahu akan besarkan lagi saiz sebenar. Bayangkan yang berisi seperti saya... terus bertambah berisi dalam kaca TV. Nak menjalani penggambaran pun jadi macam tak seronok dan rasa ‘insecure’. Semangat nak buat sesuatu itu terus merudum dan seperti biasa orang di sekeliling kita terus pantas menghakimi.


“Keyakinan diri itu perlu ada setiap pada kita. Tapi jika ada sesuatu yang melemahkan segala-galanya kita kena pantas bertindak melakukan perubahan,” katanya.


Menurut penyanyi lagu 'Put The Word In' bersama Sean Kingston itu, dia sentiasa percaya untuk terus menjadi seperti mana yang dimahukan.


“Saya percaya soal fizikal ini bergantung kepada diri sendiri. Saya tak bermaksud mahu memaksa sesiapa perlu menukar menjadi seperti itu dan ini. Hidup ini adalah pilihan. Pilihan saya ialah untuk mengamalkan KILAFIT. Anda juga boleh ikut jejak saya. I rather be what i want to be,” katanya.


Akur pasti ada skeptikal yang membandingkan dirinya yang sudah berbadan langsing dan menjual produk seperti KILAFIT, Kilafairy terbuka dalam hal itu.


“Kebiasaannya orang di luar sana pantas membuat rumusan sendiri. Saya tahu pasti akan ada yang cakap, kalau sudah kurus kenapa nak menjual produk seperti KILAFIT. Macam-macam lagilah. Macam biasa akan