UNIKNYA LABUAN! 10 LOKASI MENARIK MUTIARA PULAU BORNEO

Labuan, pulau yang mendapat jolokan 'Mutiara Borneo', juga merupakan Wilayah Persekutuan kedua dan Pusat Kewangan Pesisir bagi Malaysia. Sejarah moden Labuan bermula sekitar kurun ke-18 sewaktu berada di bawah jajahan takluk Negara Brunei Darussalam sebelum melalui fasa peralihan kuasa kepada beberapa kuasa besar ketika itu sehingga akhirnya menjadi wilayah takluk Malaysia. Menurut sejarah, pulau ini mendapat nama dari perkataan 'Labuhan' yang membawa maksud tempat berlabuh ataupun pelabuhan sehinggalah kini dikenali sebagai Labuan.


Dari segi geografinya, Labuan terdiri dari gabungan 7 buah pulau dengan keluasan keseluruhan 91.64 kilometer persegi. 6 pulau kecil lain yang terdapat di Labuan terdiri dari Pulau Daat, Pulau Papan, Pulau Burung, Pulau Kuraman, Pulau Rusukan Besar dan Pulau Rusukn Kecil.


Pecahan demografi penduduk di Pulau Labuan terbahagi kepada dua kumpulan etnik utama iaitu Bumiputera yang terdiri dari suku Melayu Brunei dan Kedayan, Kadazan-Dusun, Bajau, Murut, Lun Bawang/Lundayeh serta beberapa suku Dayak yang berasal dari Sarawak. Sementara itu, kaum bukan Bumiputera diwakili oleh masyarakat Cina, India dan lain-lain.


Kini Pulau Labuan telah membangun pesat dari pelbagai aspek. Statusnya sebagai Zon Bebas Cukai telah menjadikan pulau ini sebagai salah satu destinasi syurga membeli-belah di Borneo. Disebalik kepesatannya, Labuan masih menyimpan keunikannya dari pelbagai aspek untuk kita terokai. Sempena Visit Malaysia 2020. Jom kita susuri keunikan Labuan

1. KAMPUNG AIR PATAU-PATAU 2

Kampung Air Patau-Patau II merupakan salah sebuah perkampungan nelayan atas air yang berada di Pulau Labuan.Dibina pada tahun 1930an, perkampungan ini mula berkembang dan dihuni oleh majoriti masyarakat Melayu Brunei berketurunan Kedayan. Kampung ini pernah musnah akibat dibom semasa era Perang Dunia Ke-2 tetapi dibina semula mengikut arus pembangunan semasa. Walaupun begitu masyarakat disini masih mengekalkan adat dan budaya sebagai ciri-ciri unik untuk diketengahkan kepada pelawat yang berkunjung disini.


Bagi pengunjung yang ingin merasai pengalaman bermalam di rumah yang dibina diatas air, anda boleh menyewa kediaman inap desa (homestay) yang diusahakan oleh beberapa pengusaha inap desa disini dengan bayaran yang amat berpatutan.Sekiranya berkunjung kesini, jangan lepaskan peluang untuk merasai makanan tradisi yang cukup popular, ambuyat dan kuih tradisi jelurut atau celorot.

Alamat: Kampung Patau-Patau 2, 87000 Labuan

2. CBT @ KAMPUNG BEBULOH LAUT & KAMPUNG BUKIT KUDA

Selain Kampung Patau Patau 2, terdapat sebuah lagi perkampungan nelayan di Labuan yang dikenali sebagai Kampung Bebuloh Laut. Perkampungan ini sangat popular dengan industri penghasilan produk laut khususnya ikan bilis yang telah diangkat sebagai salah satu produk pelancongan 'Community Based Tourism' . Terdapat beberapa pengusaha tempatan yang mengusahakan perusahaan ini secara komersil. Salah satu pengusaha yang terkenal dengan produk ikan bilisnya ialah Salinang Maju Enterprise.


Selain dari penghasilan produk ikan bilis, syarikat ini turut menghasilkan produk ikan masin serta makanan sedia makan (ready-to-eat) seperti varian produk sambal yang berasakan ikan bilis.


Alamat: Salinang Maju Enterprise, Kampung Bebuloh Laut 87000 Labuan

Kampung Bukit Kuda tidak kurang hebatnya. Disini pengunjung dapat mempelajari dan melihat sendiri bagaimana proses penghasilan minyak kelapa dara (Virgin Coconut Oil) yang diusahakan oleh Puan Mimie yang turut dibantu oleh ahli keluarganya.


Menurut Puan Mimie, minyak kelapa dara yang dihasilkan olehnya adalah melalui proses DME (Direct Micro Expelling) dimana minyak kelapa dara diproses tanpa mengambil masa yang lama demi menjaga mutu produk yang dihasilkan. Pengunjung yang berkunjung disini akan diberi taklimat serta diberi peluang untuk mencuba sendiri teknik penghasilan minyak kelapa dara. Awas! Mengambil f