UNIKNYA LABUAN! 10 LOKASI MENARIK MUTIARA PULAU BORNEO

Labuan, pulau yang mendapat jolokan 'Mutiara Borneo', juga merupakan Wilayah Persekutuan kedua dan Pusat Kewangan Pesisir bagi Malaysia. Sejarah moden Labuan bermula sekitar kurun ke-18 sewaktu berada di bawah jajahan takluk Negara Brunei Darussalam sebelum melalui fasa peralihan kuasa kepada beberapa kuasa besar ketika itu sehingga akhirnya menjadi wilayah takluk Malaysia. Menurut sejarah, pulau ini mendapat nama dari perkataan 'Labuhan' yang membawa maksud tempat berlabuh ataupun pelabuhan sehinggalah kini dikenali sebagai Labuan.


Dari segi geografinya, Labuan terdiri dari gabungan 7 buah pulau dengan keluasan keseluruhan 91.64 kilometer persegi. 6 pulau kecil lain yang terdapat di Labuan terdiri dari Pulau Daat, Pulau Papan, Pulau Burung, Pulau Kuraman, Pulau Rusukan Besar dan Pulau Rusukn Kecil.


Pecahan demografi penduduk di Pulau Labuan terbahagi kepada dua kumpulan etnik utama iaitu Bumiputera yang terdiri dari suku Melayu Brunei dan Kedayan, Kadazan-Dusun, Bajau, Murut, Lun Bawang/Lundayeh serta beberapa suku Dayak yang berasal dari Sarawak. Sementara itu, kaum bukan Bumiputera diwakili oleh masyarakat Cina, India dan lain-lain.


Kini Pulau Labuan telah membangun pesat dari pelbagai aspek. Statusnya sebagai Zon Bebas Cukai telah menjadikan pulau ini sebagai salah satu destinasi syurga membeli-belah di Borneo. Disebalik kepesatannya, Labuan masih menyimpan keunikannya dari pelbagai aspek untuk kita terokai. Sempena Visit Malaysia 2020. Jom kita susuri keunikan Labuan

1. KAMPUNG AIR PATAU-PATAU 2

Kampung Air Patau-Patau II merupakan salah sebuah perkampungan nelayan atas air yang berada di Pulau Labuan.Dibina pada tahun 1930an, perkampungan ini mula berkembang dan dihuni oleh majoriti masyarakat Melayu Brunei berketurunan Kedayan. Kampung ini pernah musnah akibat dibom semasa era Perang Dunia Ke-2 tetapi dibina semula mengikut arus pembangunan semasa. Walaupun begitu masyarakat disini masih mengekalkan adat dan budaya sebagai ciri-ciri unik untuk diketengahkan kepada pelawat yang berkunjung disini.


Bagi pengunjung yang ingin merasai pengalaman bermalam di rumah yang dibina diatas air, anda boleh menyewa kediaman inap desa (homestay) yang diusahakan oleh beberapa pengusaha inap desa disini dengan bayaran yang amat berpatutan.Sekiranya berkunjung kesini, jangan lepaskan peluang untuk merasai makanan tradisi yang cukup popular, ambuyat dan kuih tradisi jelurut atau celorot.

Alamat: Kampung Patau-Patau 2, 87000 Labuan

2. CBT @ KAMPUNG BEBULOH LAUT & KAMPUNG BUKIT KUDA

Selain Kampung Patau Patau 2, terdapat sebuah lagi perkampungan nelayan di Labuan yang dikenali sebagai Kampung Bebuloh Laut. Perkampungan ini sangat popular dengan industri penghasilan produk laut khususnya ikan bilis yang telah diangkat sebagai salah satu produk pelancongan 'Community Based Tourism' . Terdapat beberapa pengusaha tempatan yang mengusahakan perusahaan ini secara komersil. Salah satu pengusaha yang terkenal dengan produk ikan bilisnya ialah Salinang Maju Enterprise.


Selain dari penghasilan produk ikan bilis, syarikat ini turut menghasilkan produk ikan masin serta makanan sedia makan (ready-to-eat) seperti varian produk sambal yang berasakan ikan bilis.


Alamat: Salinang Maju Enterprise, Kampung Bebuloh Laut 87000 Labuan

Kampung Bukit Kuda tidak kurang hebatnya. Disini pengunjung dapat mempelajari dan melihat sendiri bagaimana proses penghasilan minyak kelapa dara (Virgin Coconut Oil) yang diusahakan oleh Puan Mimie yang turut dibantu oleh ahli keluarganya.


Menurut Puan Mimie, minyak kelapa dara yang dihasilkan olehnya adalah melalui proses DME (Direct Micro Expelling) dimana minyak kelapa dara diproses tanpa mengambil masa yang lama demi menjaga mutu produk yang dihasilkan. Pengunjung yang berkunjung disini akan diberi taklimat serta diberi peluang untuk mencuba sendiri teknik penghasilan minyak kelapa dara. Awas! Mengambil foto sesuka hati adalah tidak dibenarkan.


Disini juga terdapat sebuah galeri jualan dimana pengunjung boleh membeli bukan hanya produk minyak kelapa dara tetapi produk-produk lain terdiri daripada makanan, kosmetik serta cenderahati.


Alamat: Lot BK30, No.11 Jln Suopit, Kg Bukit Kuda / Tel: 019-8301571

3. PANTAI BATU MANIKAR, LAYANG-LAYANGAN DAN PANCUR HITAM


Sekiranya berkunjung ke Labuan pastinya lokasi-lokasi ini menjadi pilihan mereka yang gemar berselfie, manakan tidak ketiga-tiga lokasi ini menawarkan suasana indah waktu matahari terbenam sepanjang 9 kilometer di Pulau Labuan .


Pantai yang terkenal ini adalah tempat yang paling sesuai untuk melihat matahari terbenam. Pantai ini merupakan jajaran pantai yang panjang dan dihiasi dengan pokok rhu dan pohon kelapa.


Pantai ini merupakan lokasi yang popular pada hujung minggu. Mana tidaknya pantai ini mempunyai pasir putih yang menggoda, mengajak pengunjung untuk berbaring sambil menikmati sinaran matahari dengan bunyi ombak memukul-mukul di tepi pantai. Kemudahan beriadah seperti lorong berbasikal dan meja perkelahan turut disediakan. Di sini juga turut terdapat banyak warung makanan dengan persembahan kumpulan muzik tempatan yang mengadakan persembahan di setiap hujung minggu.

Pantai-pantai ini telah menerima pengiktirafan berprestij untuk Anugerah Kebersihan Pantai COBSEA 2008 dari UNESCO (United Nation) dan diisytiharkan sebagai ‘101 The Most Beautiful Beaches In South East Asia’ pada tahun 2015.

Alamat : Jalan Batu Manikar & Jalan Pancur Hitam, 87000 Labuan

4. TAMAN DAMAI LABUAN


Di taman ini menempatkan sebuah monumen penting dalam sejarah Pulau Labuan. Monumen Kedamaian ini dibina oleh para waris tentera Jepun bagi memperingati ahli keluarga mereka yang terkorban sewaktu pendudukan Jepun di Labuan pada era Perang Dunia Ke-2. Monumen ini juga sebagai tanda 'permohonan maaf' waris kepada semua mangsa peperangan di Pulau Labuan.


Bersebelahan dengan Monumen Kedamaian berdiri binaan sebuah astaka peringatan yang dibina bagi memperingati hari di mana tentera Jepun menyerah kalah secara rasmi kepada pihak Tentera Australia. Binaan astaka tersebut dibina tepat diatas lokasi peristiwa tersebut berlaku.

Alamat: Taman Keamanan, 87000 Labuan

5. MARINA AWAM & TAMAN LAUT LABUAN, 'THE UNTOUCHED WONDERLAND'Marina Awam Labuan merupakan lokasi persinggahan para pelayar dari seluruh dunia untuk berhenti rehat serta menambah semula bekalan sebelum meneruskan pelayaran mereka ke destinasi seterusnya.


Marina Awam Labuan juga merupakan pintu masuk ke Taman Laut Labuan. Taman Laut Labuan merupakan Taman Laut terakhir Malaysia yang digazetkan oleh Kerajaan Persekutuan pada tahun 1994 dan diselia dibawah Jabatan Laut Malaysia.


Taman Laut Labuan terletak 2 kilometer di bahagian selatan Pulau Labuan. Taman laut ini terdiri daripada gabungan 3 pulau kecil; Pulau Kuraman, Pulau Rusukan Kecil dan Pulau Rusukan Besar yang menjadikan keluasan keseluruhan Taman Laut ini seluas 10 kilometer.


Taman Laut Labuan menyediakan lokasi untuk aktiviti snorkeling, selam skuba dan aktiviti pantai. Selain itu , di Pulau Rusukan Besar terdapat sebuah pusat konservasi penyu untuk aktiviti pulih dan pelihara spesis penyu yang mendarat di pulau tersebut. Sementara itu , terdapat sebuah beting pasir (sand bar) sepanjang 2 kilometer di Pulau Kuraman yang terjadi secara semula jadi terhasil dari proses aliran ombak.


Bagi penggemar selam skuba, terdapat beberapa lokasi selam skuba yang popular dikalangan penyelam yang juga merupakan tapak selaman kapal karam yang terbaik di Asia seperti ‘Australian Wreck’, ‘American Wreck’, ‘Cement Wreck’ dan ‘Blue Water Wreck’ serta lokasi selaman skuba terbaharu yang dikenali sebagai 'Vernon Banks'


Alamat : Marina Awam, 87000 Labuan

6. MUZIUM LABUAN & DATARAN LABUAN


Untuk mengenali sejarah atau latar belakang sesebuah tempat itu, sudah pastinya sumber rujukan yang tepat adalah muzium. Muzium Labuan dibuka secara rasminya pada 8 Oktober 2004 oleh YB Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia.