US HIGHBUSH BLUEBERRY COUNCIL LANCAR KEMPEN "YOUR BERRY BEST FRIEND"


Buah beri biru atau Blueberry atau nama saintifiknya 'Cyanococcus' merupakan spesis buah beri dari keluarga besar Vaccinium yang terdiri dari spesis buah Kranberries, Bilberries, Huckleberries dan Madeira Blueberries. Buah Blueberry turut dikenali sebagai buah 'super fruit' yang kaya dengan sumber anti oksidan. Blueberry juga terbukti bermanfaat bagi mereka yang mengambilnya dalam diet harian mereka dalam meningkatkan kesihatan jantung, mencegah barah, meningkatkan imuniti dan banyak lagi.


Sebagai usaha memperkenalkan buah beri ini dengan lebih dekat kepada rakyat Malaysia, US HIGHBUSH BLUEBERRY COUNCIL awal Ogos lalu telah melancarkan kempen "Your Best Berry Best Friend" bagi tahun 2020 sebagai satu pendekatan untuk meraikan satu lagi musim lazat buah-buahan manis yang kecil dan hebat ini.

Majlis pelancaran yang diadakan di Petaling Jaya baru-baru ini berkonsepkan 'tea-party' turut diserikan dengan kehadiran Chef Selebriti Malaysia, Dato ’Fazley Yaakob .

“Buah Blueberry diperkaya dengan Vitamin C, Vitamin K, serat dan rasa tajam yang menghidupkan dalam resipi kami untuk blueberry segar yang renyah, baik manis atau gurih, dan itulah yang saya gemari mengenai buah blueberry. Buahnya boleh dipelbagaikan!" kata Dato Fazley Yaakob yang juga pemilik restoran Minang Tapau yang baru dilancarkan awal tahun ini.

Pada majlis itu, Dato ’Fazley turut menunjukkan demonstrasi kepada tetamu yang hadir, bagaimana untuk menghasilkan resipi pemanis mulut berasaskan buah Blueberry untuk minum teh yang lazat - "Buttery and Flaky Blueberry Thyme Scones". Dengan menggunakan blueberry beku yang mengekalkan semua jus dan rasa manis, ia memberikan rasa manis sejati yang meledak kedalam 'scone' buatan sendiri yang lembap namun rapuh itu.


Dato Fazley kemudiannya sekali lagi mengagumkan orang ramai dengan tanda tangannya yang telah dibuat "Eton Mess" yang disiram dengan blueberry segar yang enak dan dihirup dengan puri blueberry beku.

“Dengan rasa yang kompleks, segar dan manis secara keseluruhan, blueberry adalah makanan "super" sempurna untuk digabungkan dengan semua jenis hidangan. Sama ada blueberry hidangan manis, gurih, sitrus ataupun pedas adalah iringan hebat. Saya sering memasukkan permata kecil ini dalam makanan keluarga saya untuk kesihatan dan fleksibiliti mereka - dari makanan sarapan pagi hingga minuman "smoothies" atau makanan kudapan hingga ke hidangan pencuci mulut.” tambah pemenang Masterchef Selebriti Malaysia 2012 itu.

Dato Fazley turut berkongsi pandangannya bersama semua tetamu yang hadir pada majlis tersebut mengenai keunikan buah blueberry dan cara menggabungkannya dengan terbaik dalam pelbagai hidangan. Para tetamu yang hadir dihidangkan dengan pelbagai menu minum petang yang berasaskan blueberry sensasi yang menggabungkan campuran blueberry segar, beku dan kering - menonjolkan dinamisme dan fleksibiliti buah yang hebat, menjadikannya sempurna untuk makanan sepanjang tahun.


Buah beri biru kecil ini yang berasal dari tanah yang kaya dengan nutrien di Amerika Utara biasanya berbuah antara bulan April hingga September dan dapat dinikmati segar dalam tempoh ini. Walau bagaimanapun, kenikmatan blueberry tidak perlu berhenti di situ. Blueberry kering mempunyai jangka hayat yang sangat panjang sementara blueberry beku sepanjang tahun dan jangka hayatnya di dalam peti sejuk boleh bertahan hingga 10 bulan tanpa mengorbankan nutrien, kesegaran dan rasa.

William Verzani, Atase Pertanian Kedutaan A.S., Perkhidmatan Pertanian Asing (FAS), Jabatan Pertanian Amerika Syarikat., mengatakan Highbush Blueberries AS Amerika Utara mempunyai warisan lebih dari 100 tahun untuk membantu masyarakat dalam menjalani kehidupan yang lebih sihat dan memuaskan. “Blueberry mempunyai akar yang mendalam dalam sejarah negara kita. Iklim dan tanah berbudaya yang sempurna membentuk landasan Blueberry AS Highbush kami yang lazat dan berkhasiat. Hari ini, Amerika Syarikat adalah pengeluar buah blueberry terbesar di seluruh dunia, Kami dengan bangga berkongsi rasa dan kesihatan yang hebat ini dengan seluruh dunia. "


Dengan hanya 80 kalori untuk setiap hidangan, kelebihan kesihatan blueberry hampir tidak berkesudahan. Ia diperkaya dengan serat yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan memberi manafaat yang banyak pada makanan anda; Vitamin C yang mendorong pertumbuhan dan pengembangan tisu serta Vitamin K yang meningkatkan metabolisme tulang dan banyak lagi.

"Kami bangga dengan buah blueberry yang terbaik di dunia. Dengan senarai panjang dalam manfaat kesihatan, buah blueberry adalah buah "su