AME2020 DITERUSKAN IKUT SOP TANPA KOMPROMI

Anugerah MeleTOP Era atau ‘AME’ ialah sebuah anugerah pilihan penonton yang memberikan kuasa sepenuhnya kepada peminat untuk menentukan pemenang bagi kesemua 15 buah kategori utama yang dipertandingkan. ‘AME 2020’ merupakan penganjuran edisi ketujuh sejak mula diperkenalkan pada tahun 2014.
Untuk makluman, keputusan penuh penganjuran ‘AME 2020’ bagi setiap kategori sudahpun dikenal pasti setelah kiraan rasmi dibuat sejurus selepas talian undian fasa kedua ditutup pada 31 Mac yang lalu.


Buat pertama kalinya juga, ‘AME 2020’ bakal berlangsung mengikut norma baharu berdasarkan ketetapan SOP yang dibenarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam usaha menangani penularan wabak Covid-19.


Masih mengekalkan tema ‘Epik Glam’ dengan tagline ‘Yang Epik, Yang Legend’, ‘AME 2020’ bakal dipancarkan secara langsung dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya pada hari Ahad, 20 Disember 2020, jam 9.00 malam secara eksklusif di Astro Ria (104) dan Ria HD (123). Manakala rakaman acara ‘Karpet Merah AME2020’ yang dibawakan oleh Astro GO pula akan disiarkan jam 8.30 malam pada hari yang sama sebelum siaran malam kemuncak.


Istimewa untuk pelanggan Astro yang memiliki dekoder ‘Ultra Box’, ‘AME 2020’ turut didatangkan dengan format kualiti 4K UHD menerusi saluran khas 780. Untuk pilihan yang lebih fleksibel, ‘AME 2020’ turut boleh distrim menerusi perkhidmatan Astro Go dan on demand.


Keputusan untuk meneruskan penganjuran ‘AME 2020’ adalah tanda penghargaan dan ucapan terima kasih kepada para peminat yang tidak pernah berhenti menyokong kami selama ini. Nantikan pelbagai kejutan epik yang telah disusun rapi bagi menyemarakkan lagi edisi tahun ini meskipun diadakan dalam skala kecil. Semoga terhibur!” Ujar Raqim Ahmad, Ketua Strategi Pembangunan Kandungan Hiburan & Drama Astro.TRIVIA AME 2020


1. AME 2020’ melakar sejarah membanggakan apabila muncul sebagai program televisyen tempatan pertama yang disiarkan secara langsung dalam format kualiti 4K UHD. Teknologi ini menawarkan ciri paparan resolusi visual yang lebih jelas menerusi peranti pilihan masing-masing tanpa sebarang caj tambahan. Inisiatif ini sekaligus menjadi pencetus perubahan yang membuka dimensi baharu kepada pasaran kandungan tempatan.


2. Penganjuran ‘AME 2020’ sepatutnya dijadualkan berlangsung pada 21 April 2020. Namun, perancangan tersebut terpaksa ditunda susulan krisis pandemik Covid-19 yang melanda sejak bulan Mac yang lalu. Selain tu, undian fasa kedua di platfrom digital dan juga menerusi kiriman SMS juga turut ditamatkan lebih awal daripada jadual garis masa sebenar.


3. Namun begitu, kiraan penuh undian bagi menentukan keputusan penuh penganjuran ‘AME 2020’ telah dibuat sejurus selepas talian undian ditutup. Bagi memastikan ketelusan penganjuran edisi kali ini, badan audit bertauliah W.L. Chong & Associates telah dilantik untuk menyelia sebarang keputusan yang melibatkan undian orang awam.