APRESIASI AYU BUAT SUAMI DALAM 'PERMATA'Ayu Damit sosok penyanyi yang pernah dinobatkan sebagai juara untuk program realiti On In A Million (OIAM) musim kedua, pada 2007, namun dilihat tidak konsisten dalam bidang seni suara lantaran keberadaannya didalam industri pada ketika itu "yang sekejap ada, sekejap tiada" seumpama biskut coklat Oreo.


Enggan mengulangi kesilapan lalu, Ayu mahu menjadikan penampilannya dalam program realiti Gegar Vaganza musim ketujuh (GV7) pada 2020 sebagai permulaan untuknya kembali aktif sebagai penyanyi seiring dengan rakan-rakan yang lain sekaligus memeriahkan dunia hiburan tanah air.


Norayu Damit, 32 atau lebih dikenali sebagai Ayu Damit kembali optimis untuk mengorak langkah baru dan berjaya dalam bidang seni apabila menduduki tempat ketiga program terbitan Astro itu. Harapan itu turut didokong oleh suami dan keluarga serta teman rapat.


Sebagai permulaan, Ayu telah tampil melancarkan video lirik untuk single terbaharunya yang berjudul Permata yang dicipta dan ditulis oleh Mohd. Atlas bersama Zimi Sofazr. Lagu bergenre balada itu dirakam di Pro Studio, Cheras, Selangor.


Menurut Ayu, lagu yang diterbitkan oleh syarikat Saudagar Seni itu dirakam sewaktu beliau masih lagi menyertai GV7 sebelum program itu berakhir pada 13 Disember untuk final.


“Masa Ayu sibuk dengan GV7 lagi, Datuk Gulzar (Mohd Atlas) ajak jumpa sebab sebelum ini Ayu pernah bekerjasama dengan beliau. Bila berjumpa, Datuk hasilkan melodi dan lirik dalam tempoh satu malam, ciptaan Mohd. Atlas dengan Zimi. Pada malam itu juga kami terus sesuaikan melodi dan lirik sehingga ke pagi.


“Ayu tertarik bila tengok liriknya yang banyak maksud tersirat. Lagu ini khas untuk pasangan suami isteri. Kalau untuk Ayu, suami (Syed Fauzi Syed Baharuddin) yang jadi tulang belakang kepada perjuangan Ayu dan dalam lirik lagu itu semua ada maksudnya,” kata Ayu

Ayu yang popular dengan lagu Hanya Di Mercu (2008) dan kali terakhir tampil dengan single pada 2016, Dari Hati, mengakui sedikit bimbang sewaktu berada di studio rakaman.


“Tak kekok sangat, cuma Ayu bimbang tentang pengawalan suara dekat mikrofon, itu saja. Yang lain alhamdulillah, Ayu dapat buat. Sebenarnya untung juga, rakaman dibuat sewaktu Ayu masih menyertai GV7 kerana ketika itu suara sudah biasa digunakan untuk nada tinggi atau rendah.


“Kalau ikutkan, lagu ini kami rakam dalam tempoh 3 jam saja. Selepas rakaman lagu dalam studio nak buat video muzik, dah siap rancang semua tapi PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) tak boleh nak shoot. Jadi akan keluar video lirik dulu,” jelasnya.


Tambah Ayu, walaupun tak berpeluang menjalani penggambaran video muzik lagu Permata, namun video lirik tetap akan dikeluarkan dulu sebelum menunggu waktu yang sesuai untuk penggambaran.


Kata Ayu, beliau sudah merancang jalan cerita untuk video muzik tersebut, di mana dua orang model akan ditampilkan untuk berlakon sebagai pasangan suami isteri.


“Kalau Ayu yang berlakon video muzik, nanti kaku jadinya. Biarlah Ayu nyanyi saja dan bagi orang lain yang berlakon. Kita dah rancang jalan cerita tapi buat masa sekarang tak boleh buat penggambaran.


“Itu yang kena keluarkan video lirik dulu. Pada 29 Januari ini jam 9 malam, video lirik Permata dapat ditonton di YouTube Saudagar Seni Media. Sebelum tarikh sebenar, kita akan bagi teaser dulu,” katanya tentang lagu yang sesuai untuk pasangan suami isteri itu.Menjelaskan tentang penampilan Permata, Ayu berharap, single ini dapat mengingatkan orang ramai tentang kehadirannya dalam bidang seni suara.


Katanya, salah satu sebab kenapa beliau menyertai GV7 adalah untuk kembali aktif dalam bidang seni suara tanpa menyerah kalah.


“Bila dah masuk GV7, itu adalah pentas untuk Ayu keluar balik dalam industri bila orang dah lama tak tengok Ayu. Bila lepas GV dan keluarkan produk, itu satu promosi yang bagus. Sekurang-kurangnya, peminat tidak akan melupakan kita sebaik saja program itu tamat.


“Ayu harap perkara ini berkekalan dan Ayu akan teruskan lagi perjuangan dalam bidang seni. Kalau dulu, Ayu berfikiran, kita buat lagu tapi tak mainpun kat radio, dan cepat putus asa.