FILEM PETAKA BAKAL ISI SLOT DI ASTRO FIRST DISEMBER 2020Filem terbaru terbitan Arie Zaharie Production yang berjudul Petaka bakal ditayangkan di Astro First awal Disember ini.


“Saya akan mengumumkan tarikh sebenar bermulanya tayangan filem ini apabila mendapat kata putus secara bertulis daripada pihak Astro dalam waktu terdekat,” kata penerbit Petaka, Arie Zaharie ketika ditemui di tayangan tertutup bersama beberapa wakil media pada penghujung Oktober lalu.


Filem arahan Azhari Zain itu mengambil latar negeri Kedah sebagai lokasi utama kerana bersesuaian dengan jalan cerita yang diilhamkan oleh pelakon utamanya, Azman Ahmad.


Menurut Arie, penggambaran Petaka mengambil masa selama 12 hari di beberapa lokasi di Kedah termasuk Kuala Jerlun, Bukit Kayu Hitam, Alor Setar dan Jitra.


Sementara itu ,menurut Azman Ahmad dalam satu sesi temubual berasingan yang diadakan secara atas talian berkongsi kisah tentang kisah Petaka kepada media. Kata beliau filem Petaka digarap dari kisah hidupnya.


"Hanya 30 hingga 40 peratus dari jalan cerita ini adalah berdasarkan kisah hidup saya. Selebihnya yang memaparkan tentang pekerjaan, kehidupan serta adegan jenayah adalah rekaan semata-mata bagi mencantikkan lagi perjalanan filem ini", ujar Azman Ahmad.


Azman Ahmad yang sebelum ini pernah membintangi beberapa drama bersiri seperti Lelaki Kiriman Tuhan yang di tayangkan di Astro dan Wanita Yang Di Kasihi di RTM, kini menjaga ibu nya yang menghidapi penyakit Alzheimer secara sepenuh masa di kediaman ibunya di Kedah.SINOPSIS


Petaka mengisahkan kemiskinan hidup keluarga Sham selepas kematian ayahnya. Ibunya menderita sakit kaki, manakala adiknya, Syikin tidak mampu ke sekolah kerana kekangan kewangan.


Sham bekerja keras melakukan kerja-kerja kampung bukan sahaja untuk menyara keluarganya malah demi memenuhi hasrat hati bagi menebus balik rumah pusaka yang sebelum ini terpaksa dijual kerana kemiskinan.


Kedaifan keluarganya berubah secara drastik apabila Sham menerima tawaran bekerja sebagai pemandu lori barang di kedai perabot Haziq. Tugasnya hanya mengambil dan menghantar barangan perabot dari sempadan Thailand ke kedai Haziq di Alor Setar. Haziq bekerja di bawah Datuk Jamil.


Upah yang diterimanya cukup lumayan buat seorang pemandu lori. Walaupun terdetik di hatinya tentang upah itu, namun Sham teruskan juga pekerjaan tersebut selepas percaya kepada Haziq. Sehinggalah Sham dapat menebus semula rumah pusaka arwah ayahnya.


Pekerja Haziq, Ima menasihati Sham supaya berhenti daripada pekerjaan itu tanpa mengesyaki apa-apa. Bagaimanapun upah yang diterimanya semakin banyak dan membuatkan Sham mula tertanya-tanya.


Pesan Haziq supaya dia tidak banyak bertanya dan tengok barang yang dibawanya itu tidak diendahkan. Sham terkejut kerana baru sedar selama ini dia menjadi tukang hantar barang terlarang. Sham tidak tahu yang dia adalah keldai dadah kepada Datuk Jamil.


Petaka hidup Sham semakin hebat apabila dia gagal menghantar barang Datuk Jamil serta menghilangkannya. Bukan sahaja Sham, konco-konco Datuk Jamil yang diketuai oleh Zamri turut membelasah ibu Sham dan Syikin. Ibu mereka mati dibunuh.


Zamri semakin liar apabila meletupkan Sham di dalam sebuah kereta. Apakah nasib Sham dan Syikin? Semuanya dalam Petaka, sebuah kisah kekeluargaan, kemasyarakatan, kedaifan dan kenaifan.


Filem berdurasi lebih 90 minit ini membariskan pelakon berkarakter seperti Azman Ahmad, Jaja Iliyes, Nabila Huda, Wan Maimunah, Danish Danieal @ Coki, PU Azman dan Zali Shuhali.

GALERI | BABAK- BABAK MENARIK DALAM FILEM TV 'PETAKA'
Follow Us
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Twitter Basic Black
  • Facebook Basic Black
  • Black Google+ Icon
Recent Posts