KUMPULAN MEDIA PRIMA BERHAD JENAMAKAN SEMULA TV9


TV9 kini tampil dengan wajah baharu yang lebih segar untuk menjadi destinasi hiburan keluarga dalam kalangan penonton setianya. Signifikan dengan nombor sembilan (9), saluran televisyen bahasa melayu kedua milik Kumpulan Media Prima Berhad itu, memilih tarikh hari ini, 9 September 2021 sebagai tarikh penjenamaan semula saluran tersebut. Proses perubahan secara berperingkat telahpun bermula sejak Ogos yang lalu dengan mengaktifkan waktu perdana lebih awal kepada pukul 6.00 petang.


Bersempena dengan pelancaran tersebut , TV9 turut menalancarkan tagline terbaru saluran itu 'Janji Happy' selain jingle terbaru saluran tersebut dengan judul yang serupa, ciptaan oleh John Jeeves, Firdaus Rahmat, Iqie Hugh dan Omar K, dan dinyanyikan oleh Alif Satar & Naim Daniel. Sementara itu, video muzik 'Janji Happy' akan mula disiarkan disaluran tersebut mulai 17 September nanti.


Menurut Cik Sherina Nordin, Ketua Pegawai Operasi TV9, “Selari dengan pembaharuan program TV9 yang lebih rileks dan santai, kami telah berkolaborasi dengan Datuk Rosyam Nor, Alif Satar, Amyra Rosli, Naim Daniel dan Zharif Zhafri selaku rakan-rakan TV9 yang mewakili dua komponen utama (DNA) TV9 iaitu keluarga (family) dan kepentingan masyarakat (community interest). Trend masyarakat menonton TV sudah berubah sejak pelaksanaan Perintah Pergerakan Kawalan pada tahun lepas. Inilah waktu yang sesuai untuk TV9 memperkenalkan pembaharuan di slot waktu dan kandungan program supaya kekal relevan. Kami berharap agar TV9 menjadi destinasi keluarga anda yang dapat menemui kepuasan, keriangan dan menikmati sajian program yang lebih santai.”


“Waktu perdana di TV9 bermula pada pukul 6.00 petang dengan program animasi, diikuti dengan Buletin TV9 pada 7.00 malam, seterusnya program bual bicara baharu, Sembang Viral, Senario, drama-drama menarik seperti Budak Intern, The Venom’s Tale (Thailand), Flower of Evil (Korea) serta slot Kuasa 3 Malam yang menampilkan 3 filem popular tempatan dan Bollywood dalam satu minggu. Tidak lupa juga dokumentari khas bersempena dengan Hari Malaysia iaitu Menjulang Takzim Jalur Gemilang. Hujung tahun nanti, InsyaAllah kita akan sajikan drama siri yang baru Keluarga Untuk Disewa dan Mr Millenium,” jelas Cik Sherina lagi.


Sidang media maya TV9 #JanjiHappy telah berlangsung pada petang tadi bersama-sama dengan rakan-rakan TV9, Datuk Rosyam Nor, Alif Satar, Amyra Rosli, Naim Daniel, Zharif Zhafri serta barisan pelakon daripada Budak Intern iaitu Intan Najuwa, Syafi Tee, Bella Dowanna dan Malek McCrone. Turut hadir ialah Cik Sherina Nordin, Ketua Pegawai Operasi TV9 dan Encik Mohd Redzuan Abdul Manap, Ketua Pengarang Berita, Jabatan Berita dan Ehwal Semasa, Rangkaian Televisyen Media Prima.


Bermula dari pukul 6.00 petang, TV9 akan menyiarkan seleksi program animasi terbaik dari dalam dan luar negara. Selain animasi Nickelodeon yang menjadi pilihan utama penonton cilik, TV9 telah menyiarkan Legends of Dawn: The Sacred Stone bermula 5 September 2021, setiap hari Ahad, 6.00 petang. Legends of Dawn: The Sacred Stone diadaptasi daripada Mobile Legends: Bang Bang, sebuah permainan video iaitu arena pertempuran dalam talian berbilang pemain yang sangat popular dalam kalangan pemain MOBA.Slot berita waktu perdana di TV9 kini dikenali sebagai Buletin TV9, program berita nombor 2 negara tampil lebih relevan, padat dan lebih diyakini dengan memaparkan siaran berita sejam lebih awal. Buletin TV9 juga memaparkan 4 segmen mingguan menarik iaitu 'Pintu Rezeki', 'Bijak Tani', 'Cari Pahala' dan 'Tradisi Kita'. Buletin Tv9 juga turut memaparkan berita komuniti dan jenayah paling awal bersama-sama dengan barisan pembaca berita baharu dan sedia ada iaitu Zharif Zhafri Abdul Aziz, Ahmad Barr Zainal Abidin, Intan Syazwina Suhaimi, Nur Affiza Azmi, Wan Saifulizam Wan Ahmad, Shamellya Norazizi dan Zaira Sri Zakaria.


Sementara itu, program Sembang Viral, sebuah kapsul berdurasi 10 minit yang dihoskan oleh Datuk Rosyam Nor dan Fedtri Yahya bakal bersiaran pada setiap hari, pukul 7.30 malam bermula 13 September 2021. Mereka akan membincangkan isu - isu yang dikongsikan netizen di media sosial dari perspektif Islam secara santai bersama - sama dengan ahli panel jemputan.


Bagi peminat drama bersiri Thailand, The Venom’s Tale yang kini sedang hangat disiarkan pada setiap Isnin hingga Khamis, pukul 7.30 malam akan bertukar waktu siarannya kepada pukul 7.40 malam bermula 13 September. Drama popular Thailand ini mengisahkan sebuah cinta tiga segi antara dewi ular, putera raja dan tunangnya pada 500 tahun lepas. Demi memiliki lelaki itu, dewi ular telah menjampi putera raja itu bahawa dia akan menjelma sebagai ular setiap kali tibanya malam bulan purnama.Bersesuaian untuk penonton remaja, drama bersiri Budak Intern lakonan Intan Najuwa, Syafie Tee, Bella Dowanna dan Malek McCrone bermula 22 September 2021, setiap Rabu dan Khamis, pukul 9.30 malam. Drama 16 episod ini mengisahkan suka duka sekumpulan pelatih industri yang baru hendak menjinak dalam industri pengiklanan. Bainun, Izzy, Ryan dan Karl mempunyai sebab sendiri untuk bekerja sepenuh masa selepas latihan industri tamat. Selepas habis waktu kerja, mereka sering menghabiskan masa di sebuah kafe milik kepada kakak Karl.