'PELUK' JADI TARUHAN TERBARU STACY


Kali terakhir penyanyi terkenal, Stacy muncul dengan lagu bergenre balada ialah pada tahun 2012 iaitu sembilan tahun yang lalu menerusi lagu “Pelangi Senja”. Selepas itu, Stacy atau nama sebenarnya Ummu Shaikhah Stacy Anam lebih banyak melancarkan lagu bergenre rancak sesuai dengan gelarannya sebagai Ratu Tari Malaysia.


Namun, tahun ini Stacy bakal mengulangi kegemilangan lagu balada “Pelangi Senja” dan “Kisah Dongeng” yang dikeluarkan sebelum ini apabila muncul dengan lagu berentak balada terbaru berjudul, “Peluk”.


Lagu ciptaan Bunga Cantik iaitu dirinya sendiri dan lirik oleh Hang Nadim (Akim) dan Bunga Cantik yang diterbitkan oleh Nova Music itu adalah karya yang cukup istimewa di mana dia telah memberikan sepenuh jiwa ke dalam lagu ciptaannya itu.


“Selepas sembilan tahun tak keluar lagu balada, Alhamdulillah tahun ini saya melancarkan single Peluk. Kebetulan awal tahun ini pihak Nova Music menawarkan projek rakaman yang memerlukan lagu bergenre balada.


“Bagi saya, lagu Peluk ini sangat istimewa sebab saya cipta dan nyanyikan sendiri, selain bekerjasama dengan Akim sebagai penulis lirik lagu”.


“Sejujurnya, apabila lama tidak menyanyikan lagu bergenre balada, memang gementar dan ia sangat berbeza ketika merakamkan lagu Pelangi Senja yang mana waktu itu saya masih bujang. Tapi, untuk lagu ini mudah saja nak dapatkan penghayatan dan ‘feel’. Dengar saja melodi, tanpa disedari saya menangis. ‘Feel’ itu sangat dekat,” katanya.Menurut Stacy yang juga isteri kepada penyanyi popular, Akim Ahmad, single “Peluk” adalah buah tangan buat peminat yang sudah lama mahukan dirinya menyanyikan single bergenre balada.


“Sesekali bertukar genre apa salahnya kan. Lagi pula projek ini memang menarik. Jadi kenapa tak untuk saya terima. Dalam masa sama, projek ini juga buka ruang kepada saya. Peminat pun sudah lama tunggu dan rindukan lagu balada daripada saya.


“Selain menganggap lagu Peluk ini sesuatu yang istimewa, lagu ini juga memberikan cabaran tersendiri buat saya. Ketika proses rakaman, saya kena faham betul-betul lirik dan melodi. Malah, lirik pun ada pertukaran pada saat akhir. Lagu ini juga antara paling lama dirakam iaitu dalam empat ke lima jam juga. Kebiasaannya dalam dua jam saja,” katanya.