SHOPEE LANCAR 'KEMPEN RAYA BERSAMA SHOPEE', PERKENAL CIRI TAMBAHAN BARU UNTUK SHOPEEPAY

Shopee baru baru ini menerusi fungsi pembayaran dompet mudah alihnya yang dikenali sebagai ShopeePay telah memperkenalkan ciri baharu sebagai tambahan iaitu 'Deals Near Me' yang akan mendorong pengguna aplikasi ShopeePay untuk membeli belah di kedai-kedai luar talian secara efisien. Ciri baharu ini juga dapat memperkenalkan kepada para pengguna akan tawaran-tawaran terbaik yang sedia ada dikawasan berhampiran mereka sempena kempen Raya Bersama Shopee yang sedang berlangsung hingga 14 Mei.


'Deals Near Me' merupakan salah satu ciri atas talian ke luar talian atau online-to-offline (O2O) yang menggunakan perkhidmatan berasaskan lokasi. Melalui ‘Deals Near Me’, perniagaan-perniagaan luar talian seperti kafe, restoran, dan penyedia perkhidmatan boleh menawarkan diskaun-diskaun mereka dalam bentuk baucar ShopeePay untuk ditemui oleh para pelanggan berdekatan. Para pengguna boleh membeli baucar dengan mudah di aplikasi Shopee, dan menebusnya serta-merta di kedai yang mengambil bahagian untuk menikmati pulangan tunai yang menarik apabila mereka membayar dengan ShopeePay.


Menurut Alain Yee, Ketua ShopeePay Malaysia, baucar-baucar ini akan membantu kedai luar talian untuk menarik perhatian para pengguna yang lazimnya gemar membeli-belah atas talian. Pandemik COVID-19 meninggalkan impak kepada tabiat berbelanja dan cara membeli belah rakyat Malaysia. Oleh itu, penting bagi perniaga-peniaga luar talian untuk memikirkan cara-cara baharu untuk menarik minat pelanggan-pelanggan ini untuk memasuki premis perniagaan mereka.


"Melalui Deals Near Me, para peniaga di luar talian dapat meningkatkan pendedahan perniagaan mereka kepada pembeli-pembeli atas talian. Kami juga akan menawarkan pulangan tunai melalui ciri baharu ini demi menggalakkan lagi pengguna-pengguna di kawasan berdekatan untuk mengunjungi premis-premis perniagaan yang menyertai program baucar ShopeePay ini. Kami percaya bahawa tawaran-tawaran yang relevan kepada pengguna mampu meningkatkan jumlah jualan para peniaga. Perkara ini penting, lebih-lebih lagi demi pemulihan perniagaan luar talian terutamanya dalam sektor peruncitan dan perkhidmatan yang terkesan oleh tempoh kawalan pergerakan yang berlanjutan. Kami juga percaya bahawa ciri baharu ini memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak iaitu pengguna dan kedai yang mengambil bahagian, dalam pada kami mencipta pengalaman membeli-belah yang mudah, lancar dan penuh dengan ganjaran,” katanya.


Sejak 1 April, ciri terbaharu tersebut telah membawa lebih daripada 100,000 pelanggan kepada 130 peniaga awal yang menggunakan 'Deals Near Me' termasuk kedai-kedai terlaris termasuk MR DIY, Tealive dan The Black Whale.


Ciri baharu ini dilancarkan sempena kempen Raya Bersama Shopee. Oleh itu, pihak Shopeepay telah memperkenalkan baucar khas bulan Ramadan yang akan dipromosikan pada tiga waktu yang berbeza: Sahur Specials pada jam 5 pagi, Jom Berbuka dengan ShopeePay pada jam 12 tengah hari, dan Moreh Specials pada jam 10 malam.


Para pengguna Shopee boleh membeli baucar-baucar ini dengan harga serendah 5 sen untuk mendapatkan pulangan wang tunai hingga RM8, dari kedai-kedai seperti Nasi Kandar Pelita, Nando's, TGI Friday's, Boat Noodle, Johnny's, OLDTOWN White Coffee, J.Co Donut dan Hokkaido Baked Cheese Tart.


<