top of page
  • Writer's pictureMYB

SIJJIN: Adaptasi Filem Seram Türkiye Dalam Versi Indonesia

Genre seram sentiasa menjadi pilihan popular untuk penonton wayang, dan filem seram Indonesia telah mendapat perhatian yang ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Salah satu filem terkenal dalam genre ini ialah "Sijjin," yang merupakan adaptasi rasmi filem seram Turkiye yang popular "Siccin."


SIJJIN
Filem "SIJJIN" bakal menemui penonton di Malaysia bermula pada 28 Disember 2023

"Sijjin" ialah filem adaptasi daripada filem seram popular Turki "Siccin", yang pada asalnya dikeluarkan pada 2014. Diarahkan oleh Hadrah Daeng Ratu dan diterbitkan oleh Rapi Films, "Sijjin" mengambil konsep seram yang terbukti daripada "Siccin" dan membawanya ke dalam budaya Indonesia.


Hadrah Daeng Ratu merupakan seorang pengarah yang terkemuka dalam industri filem seram Indonesia. Dengan gelaran tersebut, dia telah membuktikan kepakarannya dalam menyampaikan beberapa buah filem yang hebat dan menakutkan kepada penonton seperti "Jaga Pocong" (2018), "Makmum" (2019), "Aku Tahu Kapan Kamu Mati" (2020), dan "Perjanjian Gaib" (2023),


Sementara itu, Lele Laila, penulis skrip terkenal Indonesia, menerajui lakon layar "Sijjin." Dengan pengalamannya dalam genre seram, dia telah menjadi salah seorang penulis skrip yang paling dicari dalam industri filem Indonesia. Karya beliau sebelum ini, termasuk "Danur" (2017) dan sekuelnya seperti "Asih" (2018) dan "KKN di Desa Penari" (2022), mempamerkan kebolehannya mencipta cerita seram yang menarik dan menyayat hati.


"Sijjin" menampilkan barisan pelakon berbakat Indonesia, terdiri dari Ibrahim Risyad dan Anggika Bolsterli selaku teraju utama disamping barisan pelakon pembantu seperti Messi Gusti, Delia Husein, Niken Anjani, Dewi Pakis, Oce Permatasari, Elly D. Luthan, Deni Saputra, dan M.N. Qomaruddin. Persembahan luar biasa mereka menghidupkan kisah menyeramkan ini di layar perak.


SIJJIN
Salah satu babak seram dalam filem "SIJJIN".

 

SINOPSIS


"Sijjin" mengisahkan tentang Irma, seorang wanita yang obses dengan sepupunya, Galang. Di sebalik kehidupan keluarga Galang yang bahagia bersama seorang isteri dan anak yang penyayang, Irma percaya hanya dia sahaja yang berhak memilikinya. Cinta dan obsesinya terhadap Galang semakin mendalam, tidak terbalas oleh perasaan romantiknya terhadapnya. Ketaksuban ini mendorong Irma untuk mencari langkah melampau untuk memiliki Galang sepenuhnya.Dalam usahanya yang terdesak, Irma beralih kepada seorang dukun misteri, yang bersetuju untuk membantunya. Melalui perjanjian yang dibuat bersama Jin, dukun itu melancarkan beberapa siri serangan mistik ke atas isteri Galang, Nisa, sehingga mendatangkan malapetaka dan bahkan membahayakan nyawa seluruh keluarganya. Ketika ketakutan yang mengerikan berlaku, Galang dan Nisa mendapati rumah tangga mereka yang aman hancur berkecai.


Rumah mereka menjadi pusat aktiviti ghaib, dibelenggu oleh gangguan dan harta benda. Galang dan Nisa mendapati diri mereka terperangkap dalam kekacauan ghaib yang mengancam kebahagiaan mereka, manakala Irma semakin hampir ke matlamatnya. Namun, ketika tragedi dan kematian menghantui rumah tangga Galang, Irma sedar bahawa tindakannya yang keterlaluan telah membawa padah yang dahsyat, malah untuk dirinya sendiri.


 


Filem ini menjadi contoh yang bagus tentang bagaimana filem boleh diadaptasi dari satu budaya ke budaya yang lain sambil mengekalkan elemen teras yang menjadikan jalan ceritanya menakutkan.


Dengan pengarah yang berbakat, penulis skrip yang mahir, dan pelakon yang berdedikasi, adaptasi Indonesia "Siccin" menjanjikan pengalaman yang mendebarkan dan menakutkan untuk penonton.


Ketika industri filem seram Indonesia terus berkembang, "Sijjin" berdiri sebagai bukti populariti genre dan keupayaannya untuk menceritakan kisah-kisah gelap dan mencengkam. Dengan adaptasi budaya yang unik dan jalan cerita yang sengit, "Sijjin" bersedia untuk meninggalkan kesan yang berkekalan kepada peminat filem seram Indonesia dan seterusnya.


Jadi, bersedia untuk menyelami dunia gelap "Sijjin" dan mengalami ketakutan yang menyeramkan mulai 28 Disember 2023 dipawagam GSC seluruh negara.

Comentarios


bottom of page