top of page
  • Writer's pictureMYB

Himpunan 142 Puisi Anekdot Qadeem Zieman Dalam 'SHAHER The Poet'

Qadeem Shaher, yang dikenali secara profesional sebagai Qadeem Zieman, baru-baru ini telah mengeluarkan buku puisi pertamanya, 'SHAHER The Poet', yang menyelami kisah hidupnya yang menyayat hati.


Dilahirkan di Kuala Lumpur pada 2003, Qadeem mewarisi bakat hebat arwah ibunya Zieman, seorang tokoh yang dihormati dalam kewartawanan, hiburan, undang-undang, dan penulisan lagu, merupakan individu yang mempunyai pelbagai bakat, cemerlang dalam pelbagai bidang seperti kewartawanan, peragaan, nyanyian serta puisi.


SHAHER The Poet oleh Qadeem Zieman
"SHAHER The Poet" ialah himpunan 142 puisi yang mengisahkan tentang kehidupan Qadeem Zieman yang bergolak yang dipenuhi dengan cinta, kesakitan, dan penderitaan. Puisi-puisi itu menggambarkan perjalanannya yang singkat lagi mencabar, ditandakan dengan keraguan dan emosi yang tergambar indah melalui tulisannya yang penuh sebak.

Perjalanan Qadeem telah ditandai dengan tragedi dan kesusahan, bermula dengan kematian ibunya pada hari lahirnya yang ke-18 akibat komplikasi kesihatan, berikutan beberapa siri peristiwa malang pada 2018 serta berdepan cabaran seperti strok dan penyakit Parkinson. Walaupun menghadapi kemungkinan yang tidak dapat diatasi, Qadeem menemui ketenangan dalam menulis puisi.


"Apabila kehidupan melemparkan saya ke jurang keputusasaan, saya beralih kepada puisi sebagai bentuk katarsis. Ia membolehkan saya meluahkan kesakitan dan kesunyian saya dengan cara yang tidak dapat ditangkap oleh kata-kata sahaja," kongsi Qadeem.


Idea untuk buku 'SHAHER The Poet' lahir daripada keinginan Qadeem untuk berkongsi kisahnya dengan dunia. Himpunan lebih 142 puisi, yang ditulis dalam bahasa Malaysia dan Inggeris, melukiskan gambaran yang jelas tentang kehidupannya yang penuh kemelut dan 'rollercoaster' emosi yang dilaluinya.


"Saya mahu mencipta sesuatu yang akan bergema dengan orang lain yang mengalami perjuangan yang sama. Setiap puisi adalah cebisan jiwa saya, cerminan dari tinggi dan rendah yang telah membentuk saya menjadi orang yang saya ada hari ini," jelas Qadeem.Dalam isyarat yang menyentuh hati, Qadeem mendedikasikan 'SHAHER The Poet' kepada arwah ibu, bapa kandungnya, dan semua orang yang telah menyokongnya sepanjang perjalanan. Buku itu adalah karya cinta, bukti ketabahan dan semangatnya yang tidak berbelah bahagi dalam menghadapi kesukaran.


"Saya berhutang segala-galanya kepada orang-orang yang telah berdiri di sisi saya melalui susah dan senang. Kasih sayang dan dorongan mereka telah menjadi cahaya panduan saya dalam masa yang paling gelap," kata Qadeem.


Buku 'SHAHER The Poet' kini tersedia untuk pembelian di Amazon.com dalam kedua-dua versi paperback dan Kindle. Pembaca boleh menyelami penceritaan Qadeem yang menyentuh hati dan mengalami emosi mentah yang terpapar pada halaman buku puisi sulungnya.


"Saya berharap kata-kata saya akan bergema dengan mereka yang bergelut untuk mencari suara mereka. Semoga 'SHAHER The Poet' berfungsi sebagai suar harapan dan inspirasi bagi semua yang membacanya," kongsi Qadeem.


Ketika Qadeem Zieman terus memberi inspirasi kepada orang lain dengan seni dan ketabahannya, 'SHAHER The Poet' berdiri sebagai bukti kuasa penceritaan dalam menghadapi kesukaran. Perjalanannya, walaupun ditandai dengan kesakitan dan penderitaan, adalah peringatan yang menyentuh tentang keupayaan roh manusia untuk bertahan dan menang melawan segala rintangan.Comentarios


bottom of page