top of page
  • Writer's pictureMYB

Konsert World Stars Celebration Rai Kejayaan Karyawan Seni Persembahan Malaysia Di Kejohanan WCOPA

MATME Management buat julung kalinya telah menganjurkan Konsert World Stars Celebration yang berlansung pada 14 Oktober yang lalu di Dominus Arts Venue Grand Hall, Fairview International School, Kuala Lumpur. Konsert tersebut menampilkan seramai 17 alumni karyawan seni persembahan yang telah mewakili Malaysia ke kejohanan World Championships of Performing Arts (WCOPA) dan berjaya memenangi pingat serta gelaran dalam kategori seni persembahan yang disertai mereka.


Barisan alumni WCOPA yang menjayakan Konsert World Stars Celebration di Dominus Arts Venue Grand Hall, Fairview International School, Kuala Lumpur pada 14 Oktober 2023

Konsert yang berlansung selama 2 jam itu telah dijayakan oleh barisan alumni WCOPA terdiri dari Farhana Mohamad, Ananda Wilson, Dr. Sharip Zainal, Nisa Addina TauÞk, Mohd Nurulazmie, Reyhana Mohd Yunus, Megan Lo Uise, Aloysius Susek, Pasqueletta Paulus, Muhammad Iskandar, Dhestiansa Rajeswara, Melissa Anne Jude, Sarah Qistina Lim, Amberly Maidon, Chloe Phang Ketty Natalia Rasul dan Dato’ Wahadaniah.


Mengulas mengenai penganjuran Konsert World Stars Celebration, En. Romli Bidin, Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan MATME dan Pengarah Program MCOPA berkata konsert itu bertujuan untuk mempamerkan bakat alumni Malaysia ini yang telah mencapai kejayaan besar di persada antarabangsa.


"Saya rasa bangga dengan kecemerlangan yang dicapai oleh alumni ini. Pencapaian mereka telah mendapat penghormatan dan pengiktirafan sebagai karyawan seni persembahan di Hollywood," ujarnya.


Bagaimanapun, beliau turut mengakui tidak semua artis ini mendapat pengiktirafan yang sama di negara sendiri.


"Ramai daripada mereka ketinggalan dalam dunia seni tempatan ataupun ‘hilang’ disebabkan oleh komitmen pelajaran atau kerjaya semasa mereka. Sehubungan itu, MATME Management mengambil inisiatif untuk memperkenalkan semula dan menghidupkan semula bakat tempatan ini," jelas Romli.


Sejak penubuhannya, MATME Management telah menghantar pasukan karyawan seni persembahan untuk bersaing dalam Kejohanan Seni Persembahan Dunia (WCOPA) di Hollywood setiap tahun. Acara antarabangsa ini sering disebut sebagai "Olimpik" seni persembahan. Oleh itu, menjadi lumrah bagi Malaysia untuk mengambil bahagian dan mempamerkan penghibur berbakat di platform berprestij ini.


GALERI


Kejohanan WCOPA yang bermula pada 1997, kini memasuki tahun ke-26 dan telah berjaya menarik peserta dari hampir 70 negara. Sementara itu, MATME Management telah mula menghantar karyawan seni persembahan Malaysia ke pertandingan itu sejak 2005, dan sehingga kini, mereka telah membawa seramai 183 karyawan seni tempatan ke Hollywood.


Para karyawan seni persembahan ini telah bertanding dalam pelbagai kategori seperti Vokal, Tarian, Muzik, Peragaan, Lakonan, dan Pelbagai Seni. Setiap peserta akan bertanding dalam sekurang-kurangnya lima kategori, bergantung kepada bakat dan kebolehan mereka.


Pasukan Malaysia telah mencapai kejayaan yang luar biasa di beberapa edisi kejohanan WCOPA. Mereka telah memenangi gelaran Juara Besar Dunia sebanyak tujuh kali dan telah dinobatkan sebagai Juara Dunia dalam 135 kategori. Selain itu, mereka telah memperoleh 185 pingat Emas, 204 pingat Perak, dan 95 pingat Gangsa.


Pasukan Malaysia juga turut menampilkan keunikan tersendiri dengan diwakili kumpulan yang pelbagai, terdiri daripada individu daripada etnik dan latar belakang yang berbeza, daripada kanak-kanak kecil seawal usia lapan hingga dewasa dalam lingkungan 50-an. Tanpa mengira umur atau latar belakang, matlamat mereka tetap sama - untuk mempamerkan bakat mereka di pentas antarabangsa dan menaikkan reputasi Malaysia dalam industri hiburan di seluruh dunia.


Kejayaan pasukan Malaysia di kejohanan WCOPA menunjukkan betapa besar potensi dan bakat yang ada di Malaysia. Menerusi acara seperti Konsert World Stars Celebration pula, Malaysia terus mencatatkan kejayaan dalam industri hiburan global, menegaskan tempatnya di pentas antarabangsa.

Commentaires


bottom of page