top of page
  • Writer's pictureMYB

'Masih Belum Lupa' Uji Vokal Anneth Delliecia

Setelah kejayaan lagu Mungkin Hari Ini Esok Atau Nanti yang muncul trending di TikTok, penyanyi remaja Anneth Delliecia, 16, meluncurkan sebuah single terbaru yang diberi judul MASIH BELUM LUPA.


Anneth Delliecia & Ade Govinda

MASIH BELUM LUPA adalah hasil sentuhan Ade Govinda yang sebelum ini pernah menghasilkan lagu berhantu Tanpa Batas Waktu dendangan Fadly dari kumpulan Padi. Berentakkan balada, MASIH BELUM LUPA ditulis berdasarkan pengalaman hidup nyata Ade tentang perasaannya yang masih sangat sulit untuk melupakan pengalaman patah hati pernah dilalui.


Lagu itu menurut Ade dicipta pada 2020 tetapi dia hanya melamar Anneth pada 2021 berikutan pelbagai kekangan termasuk pandemik COVID-19.


Menurut Ade lagi, sewaktu menyiapkan karya itu, memang tiada penyanyi lain terbayang difikirannya melainkan penyanyi remaja itu kerana tertarik dengan vokal ‘husky’ dimiliki anak gadis yang pernah mengungguli Best Asian Artis di Mnet Asian Music Awards atau MAMA 2021 yang berlangsung di Korea Selatan pada Disember lalu.


“Projek lagu ini adalah antara yang terpanjang pernah dihasilkan kerana banyak penambah baikkan dan juga pengubah suaian dilakukan sepanjang perjalanan untuk menyiapkannya.


Ade Govinda

“Sewaktu proses membuat lagu MASIH BELUM LUPA saya merasakan hanya Anneth yang bersesuaian untuk membawakan lagu itu, kerana bagi saya dia seorang penyanyi yang sangat istimewa kerana mampu menyanyi dan bikin lagu. Tidak ramai penyanyi yang mampu menulis lagu, selain kualiti vokal dimiliki Anneth yang pada saya berada pada kelasnya yang tersendiri.


“Sewaktu saya ‘approach’ Anneth, saya memberikan master dan video lagu Mungkin Hari Ini kepadanya sebagai rujukkan sebelum proses rakaman dilakukan. Selain itu, saya juga memberi peluang kepada Anneth untuk menambah baik bahagian yang dirasakan bersesuaian dan perlu kerana dia juga berpengalaman menulis lirik. Jadi saya mempercayai kebolehannya itu,” kata Ade lagi.


Sementara itu, Anneth pula berkata, dia sudah lama mengidolakan karya Ade Govinda. Justeru, saat menerima tawaran untuk berkolaborasi, tanpa berfikir panjang dia terus bersetuju menerima lamaran daripada Ade.


Namun kata Anneth, dia menimba banyak pengalaman baru sepanjang menyiapkan lagu MASIH BELUM LUPAyang disifatkan sebagai sangat mencabar.


Anneth Delliecia

“Saya memang sudah lama mengagumi karya-karya Ade seperti Tanpa Batas Waktu yang memang sangat hebat. Tapi saya tidak menyangka akhirnya berpeluang untuk berkolaborasi dengannya dalam sebuah projek.


“Dari awal sebelum masuk ke studio untuk proses rakaman, Ade memberi peluang kepada saya untuk mendengar dan study lagu itu terlebih dulu. Sebaik memperdengarkan lagu itu, saya akui ia sebuah karya yang sangat bagus, tapi sesi rakaman sangat mencabar.


“Proses rakaman berlangsung sehingga ke malam kerana banyak penambah baikkan perlu dilakukan dari sudut vokal, dan ini bagi saya adalah lagu paling susah pernah saya nyanyikan,” kata Anneth.


Berkongsi cerita lagi, kata gadis kelahiran Balikpapan, Kalimantan Timur itu lagi, dia juga ‘dipaksa’ mengikut kelas tarian oleh Ade kerana Ade ingin menampilkan kelainan pada muzik video Masih Belum Lupa.


“Ketika Ade meminta saya mengikuti kelas tarian kerana dia ingin saya sendiri menari untuk video klip lagu itu, pada mulanya saya sangat terkejut. Tapi saya menganggap permintaan Ade itu sebagai satu cabaran baru buat saya, dan inilah masanya untuk saya keluar dari zon selesa dan menunjukkan bakat menari pula,” katanya.


Sementara itu ditanya bagaimana dia menghayati lirik patah hati memandangkan dia masih terlalu muda dan pastinya belum pernah melalui episod putus cinta. Anneth berkata, ia tidaklah sesukar mana kerana dia hanya perlu menghafal serta memahami lirik yang ingin dinyanyikan.


“Selain itu saya turut merujuk kepada Ade untuk bertanya bagaimana rasa sakit akibat putus cinta. Tetapi Ade menulis lagu ini mengikut kesesuaian usia saya dan lagu ini bukanlah sepenuhnya tentang sakit dikecewakan tetapi bagaimana seseorang itu bangkit setelah melalui episod kekecewaan,” katanya.


MASIH BELUM LUPAditerbitkan oleh MyMusic Records dan berkolaborasi dengan Rans Musik sebagai label Anneth.MASIH BELUM LUPAtersedia di semua platform digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox Deezer dan YouTube mulai jam 12 tengah malam 8 April manakala video muziknya akan ditayangkan di Youtube jam 4 petang, 7 April.

Comments


bottom of page