top of page
  • Writer's pictureMYB

'New Classic': Album Sulung Dolla Dilancar Secara Digital

Universal Music Malaysia dengan bangganya mengumumkan pelancaran album sulung Dolla yang sangat dinanti-nantikan, 'New Classic.' Dihasilkan oleh penerbit tempatan dan antarabangsa terkenal seperti Hyuk Shin dari Korea Selatan, album ini mempamerkan bakat kumpulan muzik serba boleh yang merentasi pelbagai genre, daripada Dance-Pop hingga R&B. Dengan jumlah keseluruhan buah tujuh lagu, termasuk lima lagu baharu dan dua lagu yang dikeluarkan sebelum ini, 'New Classic' bersedia untuk memikat hati pendengar dan mengukuhkan kedudukan Dolla dalam industri muzik Malaysia.


New Classic: Album Sulung Dolla Dilancar Secara Digital
Dolla yang dianggotai Angel, Sabronzo, Syasya, dan Tabby mengukuh kedudukan mereka di persada muzik tanah air dengan kelahiran album sulung mereka 'New Classic'.

Terdiri daripada Angel, Sabronzo, Syasya, dan Tabby, Dolla mencipta gelombang dalam persada muzik Malaysia pada tahun 2020 dengan single sulung mereka, 'DOLLA Make You Wanna.' Sejak itu, mereka terus mengorak langkah dengan gaya unik, aspirasi tinggi dan ekspresi berani mereka, di dalam muzik dan persembahan mereka. Dolla benar-benar mewakili intipati dan watak generasi semasa.


Sehingga kini, kumpulan itu telah mengeluarkan tujuh single solo dan berkolaborasi dalam lima lagu dengan artis lain, memperoleh pengikut yang kuat di platform media sosial di seluruh dunia. 'New Classic' berjanji untuk mentakrifkan semula konsep muzik abadi, membawa perspektif baharu kepada bunyi Dolla dan mempamerkan kepercayaan mereka yang tidak berbelah bahagi terhadap pemerkasaan wanita.


Penghasilan 'New Classic' adalah perjalanan sepanjang tahun yang melibatkan Dolla secara aktif mengambil bahagian dalam setiap aspek kreatif album. Buat pertama kalinya, kumpulan itu menyumbang kepada proses penulisan lagu dan gubahan, bekerjasama dengan penulis dan penerbit yang dihormati dalam industri.


Di sebalik kelayakan mereka yang mengagumkan, kolaborasi ini membenarkan Dolla untuk memasukkan sentuhan unik mereka sendiri ke dalam lagu, menjadikannya lebih tulen dan peribadi kepada kumpulan.


New Classic: Album Sulung Dolla Dilancar Secara Digital
Video muzik 'CLASSIC' dihasilkan secara koloborasi Dolla bersama dengan pasukan produksi berbakat di Thailand.

Syasya, ahli termuda Dolla menyifatkan proses rakaman itu mencabar kerana kepelbagaian sifat setiap lagu. Bagaimanapun, dia melahirkan rasa terima kasih di atas bimbingan dan tunjuk ajar yang mereka terima sepanjang penghasilan album itu. Hasilnya ialah koleksi tujuh lagu dinamik yang mempamerkan pertumbuhan dan evolusi Dolla sebagai artis.


Album ini menampilkan tujuh lagu yang menyentuh hati, termasuk lagu utama 'CLASSIC' dan 'BO$$ UP,' kedua-duanya dihasilkan oleh Hyuk Shin. Dikenali dengan karyanya dengan artis senarai A di seluruh dunia, Hyuk Shin telah bekerjasama dengan orang-orang seperti Justin Bieber, Anderson Paak dan Blackbear, dan banyak lagi.


'CLASSIC' merangkum dengan sempurna intipati album itu, dengan irama yang menular dan lirik yang memperkasakan. Video muzik untuk 'CLASSIC,' yang difilemkan sepenuhnya di Thailand, dikeluarkan bersama album ini.


Apabila ditanya tentang 'CLASSIC,' Angel mendedahkan bahawa ia adalah salah satu lagu kegemarannya dalam album itu. Dia menyifatkan ia sebagai representasi kedudukan semasa Dolla dalam industri muzik, mempamerkan paduan suara yang menarik dan jambatan bertenaga yang membezakannya daripada keluaran mereka sebelum ini. Angel turut melahirkan rasa teruja tentang muzik video itu dan peluang untuk berkolaborasi dengan pasukan produksi berbakat di Thailand.


Satu lagi lagu yang menonjol dalam 'New Classic' ialah 'DAMELO,' yang membawa maksud 'Berikan Kepada Saya' dalam bahasa Sepanyol. Dihasilkan oleh Hard Lights, lagu ini mendapat inspirasi daripada bunyi tekno-Latin yang popular dan membawa mesej kuat pemerkasaan wanita. Selepas tayangannya, 'DAMELO' pantas mendaki carta dan memperoleh berjuta-juta tontonan di YouTube, mengukuhkan impak Dolla dalam persada muzik Malaysia.


New Classic: Album Sulung Dolla Dilancar Secara Digital
Dolla tampil pada acara khas #DOLLAVILLA pada 21 November 2023 lalu bersempena dengan pelancaran album sulung mereka 'New Classic'.

Manakala Sabronzo pula menekankan bahawa 'New Classic' melambangkan evolusi muzik Dolla. Kumpulan itu teruja untuk berkongsi kerja keras dan dedikasi mereka dengan peminat mereka, yang telah menantikan album itu selama setahun. Penglibatan Dolla dalam setiap aspek proses kreatif album membuatkan ia berasa seperti "anak" mereka sendiri.


Sementara itu, Pengarah Urusan Universal Music Malaysia, Kim Lim, melahirkan rasa bangganya dengan pencapaian Dolla dan harapan tinggi untuk 'New Classic.' Lim percaya album itu akan melonjakkan Dolla ke tahap yang lebih tinggi, bukan sahaja di Malaysia malah di peringkat antarabangsa. Dengan keazaman yang tidak berbelah bahagi dan etika kerja yang terpuji, lagu-lagu Dolla pasti akan menjadi hits klasik dan abadi, mengukuhkan status mereka sebagai ikon untuk generasi baharu.


Album 'New Classic' kini tersedia di semua platform digital, membolehkan peminat merasai keajaiban album sulung Dolla. Bersempena dengan meraikan pelancarannya, Dolla telah menganjurkan acara #DOLLAVILLA pada 21 November 2023 dimana acara itu telah menampilkan persembahan cemerlang oleh Dolla, diikuti dengan pengenalan DOLLA X CERM Classic Perfume, yang mentafsirkan ritma dari album DOLLA kepada wangian istimewa justeru menghasilkan produk yang unik dan moden, dan tentunya wajib dimiliki oleh peminat wangian terutamanya peminat-peminat DOLLA. Pewangi ini boleh didapati untuk pembelian di cermskin.com/dolla mulai 30 November.


Jangan lepaskan peluang untuk memulakan perjalanan muzikal ini bersama Dolla, dan bersedia untuk menyelami pengalaman 'New Classic'. Nantikan lebih banyak keluaran menarik daripada Dolla sambil mereka terus mencipta gelombang dalam industri muzik.

Comments


bottom of page