top of page
  • Writer's pictureMYB

Program ILTIZAM Seni Kendalian Ekuinas Perkasakan Bakat Seni Kreatif Malaysia

Dalam usaha untuk memupuk dan memperkasakan artis Bumiputera muda, ILTIZAM, cabang CSR Ekuinas, baru-baru ini telah menamatkan kitaran pertama Program Residensi Seni ILTIZAM.


Program ILTIZAM Seni Ekuinas
Residen Artis Program ILTIZAM Seni (Dari Kiri ke Kanan): Fudhail Said, Shahnaz Azlin, Azim Rodi, Ayue Juman, Alya Bieha, Aimman Hafizal dan Ridhwan Yusof.

Program yang berlangsung selama enam bulan itu bertujuan menyediakan platform kepada calon artis dari latar belakang berpendapatan rendah hingga sederhana untuk mengembangkan kemahiran mereka dan memulakan kerjaya yang mampan dalam bidang seni. Pameran 'First Chapter', yang mempamerkan lebih 25 karya seni oleh tujuh artis berbakat, menandakan kemuncak perjalanan transformatif ini.


Program Residensi Seni ILTIZAM Seni Kitaran 1/2023, yang diadakan dengan kerjasama Galeri PUTEH, menawarkan pengalaman holistik kepada artis yang mengambil bahagian. Menyediakan penginapan, ruang studio, bekalan seni, dan elaun bulanan, Ekuinas menyokong individu ini dalam mendedikasikan diri mereka sepenuhnya kepada kraf mereka.


Program ini bukan sahaja memberi tumpuan kepada meningkatkan kemahiran artistik tetapi juga menawarkan latihan dalam kecekapan penting untuk kerjaya yang berjaya dalam seni, seperti pengurusan kewangan, penjenamaan peribadi, dan kemahiran komunikasi.


Pameran 'First Chapter' berfungsi sebagai platform profesional untuk artis residen mempamerkan dan mengkomersialkan karya mereka. Pelbagai gaya dan medium yang digunakan oleh artis mencerminkan naratif peribadi dan penerokaan kreatif mereka semasa tempoh residensi. Pengunjung pameran berpeluang membeli karya seni yang unik ini, dengan hasil yang menyumbang kepada pertumbuhan dan kelestarian kerjaya artis.


Program ILTIZAM Seni Ekuinas
Mentor ILTIZAM Seni, Dr. Jalaini Hassan menerangkan karya seni kepada penonton yang terlibat.

Dr Jalaini Abu Hassan, seorang artis kontemporari terkenal dan Profesor Seni Halus, bertindak sebagai mentor untuk program ILTIZAM Seni. Bimbingan dan kepakaran beliau memainkan peranan penting dalam membentuk pembangunan artistik artis residen, membantu mereka menolak sempadan imaginasi dan kreativiti mereka.


Pameran itu menjadi bukti kejayaan usaha sama antara Ekuinas, Galeri PUTEH, dan artis residen dalam memacu perubahan positif dalam landskap seni dan ekonomi Malaysia.


Sebagai artis residen lulusan ILTIZAM Seni kitaran 1/2023, mereka digalakkan untuk meneruskan perjalanan seni mereka dan menyumbang kepakaran mereka kepada kitaran program masa depan.


ILTIZAM Seni berdiri sebagai inisiatif utama dalam tonggak Komuniti ILTIZAM, memberi tumpuan kepada memupuk dan meningkatkan bakat kreatif untuk ekosistem seni yang mampan dan bertenaga di Malaysia.0 comments

Comentarios


bottom of page