top of page
  • Writer's pictureMYB

TV AL Hijrah Siar Program 'ALQUDS SEMAKIN HAMPIR' Sempena Memperingati Hari Nakbah

Bersempena Minggu Al-Quds sedunia yang disambut bermula 25 Februari 2022 hingga 3 Mac 2022, TV AlHijrah membawakan pengisian khas dengan menerbit dan menyiar sebuah forum bertajuk AlQuds Semakin Hampir.


Hos program Al-Quds Semakin Hampir bersama panel jemputan, Tan Sri Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang

Forum AlQuds Semakin Hampir akan disiarkan, Jumaat, 4 Mac 2022, jam 9 malam hingga 10 malam.


Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Harris berkata, “forum ini disiarkan sebagai deklarasi solidariti dalam memperingati Hari Nakbah. Seluruh masyarakat dunia perlu tahu kesengsaraan yang dilalui oleh rakyat Pelestin akibat konflik Israel-Palestin yang berlanjutan sejak 74 tahun lalu.”


“Selain itu, antara objektif lain penerbitan rancangan ini adalah untuk menyokong usaha-usaha ke arah kesatuan umat Islam yang merentasi sempadan negara mahupun aliran pemikiran. Masyarakat juga boleh mengambil iktibar dalam mengingati detik bencana pencerobohan Israel terhadap Palestin”

“Ia juga tanda sokongan tidak berbelah bahagi kepada kerajaan Malaysia yang sentiasa berpendirian tegas dalam mempertahankan Palestin sebagai sebuah negara berdaulat.” jelas Namanzee.


Forum Al-Quds membawakan panel yang arif dalam berdiskusi isu Hari Nakbah iaitu Duta Khas Perdana Menteri Malaysia ke Timur Tengah, Tan Sri Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang. Beliau akan Abu Talib Husin sebagai hos rancangan.


Antara yang akan dikupas oleh Tan Sri Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang adalah perisitwa Nakbah secara terperinci bermula dari kronologi tercetusnya peristiwa tersebut sehingga bagaimana keadaan penduduk Palestin masa kini.


Paling menarik, panel serta hos rancangan turut berkongsi janji Nabi Muhammad S.A.W mengenai Al-Quds serta kaum Yahudi.


Selain itu, Tan Sri Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi juga memberi pencerahan kepada masyarakat mengapa Hari Nakbah perlu diperingati dalam mempertahankan kedaulatan negara kita, Malaysia.


TV AlHijrah menjemput seluruh rakyat Malaysia untuk sama-sama menyaksikan Forum AlQuds Semakin Hampir. Antara isu-isu lain yang akan dikupas adalah pendedahan mengenai keadaan geo politik antarabangsa berkaitan pembebasan Palestin dan kepentingan Masjid Al-Aqsa.


Jangan lupa juga untuk menyaksikan program-program lain yang sedang ditayangkan di stesen ini. Antara yang menarik adalah 40 Kalam Junjungan, sebuah tazkirah pendek yang mengupas aspek perawi, matan hadis dan pengajaran daripada kitab 40 hadis Imam Nawawi. Rancangan ini bersiaran pada setiap hari Ahad pada jam 7:30 malam di TV ALHIJRAH.Комментарии


bottom of page