top of page
  • Writer's pictureMYB

Wawasanita Malaysia Jalin Kerjasama Strategik Bersama Restoran Jasmine, London

Persatuan Usahawan Wawasan Wanita Malaysia (WAWASANITA) semalam telah menandatangani memorendum persefahaman (MoU) bersama JASMINE Restaurant, London , UK untuk menandakan kerjasama sulung mereka sebagai Rakan Strategik Pemerkasaan Wanita dalam usaha persatuan itu untuk mengembangkan rangkaian perniagaan eksport dan perdagangan sedia untuk usahawan Malaysia menawan UK dan pasaran Eropah.

Rasmi. Jalinan kerjasama antara JASMINE Restaurant, London , UK diwakili oleh Pengerusinya, Datin Seri Mastura Yusoff (kiri) dan WAWASANITA Malaysia, diwakili oleh Pengerusinya, YBhg Datin Norly Alias dalam satu majlis yang di adakan di Hotel Royale Chulan, Damansara semalam.

WAWASANITA diwakili oleh Pengerusinya, YBhg Datin Norly Alias manakala JASMINE Restaurant, London , UK turut diwakili oleh Pengerusinya, Datin Seri Mastura Yusoff. Kedua-dua entiti ini bakal bekerjasama dalam membentuk perkongsian strategik, pemadanan perniagaan, penjenamaan dan mempromosikan Usahawan Malaysia sebaik mungkin untuk menjadikan sebagai pemudahcara sebuah perjalanan ‘Local Go Global’ - # Export Ready dapat dicapai.


Dengan termeterainya MoU tersebut, JASMINE Restaurant, London , UK akan bertindak sebagai hos dan platform ‘brick & mortar’ di London, serta menjadi hub premium bagi peserta perdagangan dan industri Malaysia, khususnya untuk pemasaran produk-produk sedia eksport yang diusahakan oleh usahawan tempatan yang terdiri dari ahli-ahli WAWASANITA untuk pengembangan pasaran global.

Foto: MOU diantara Jasmine Restaurant London, UK dan Wawasanita. MoU turut disaksikan oleh Puan A'dzimah Ahmad Ghazali, Director Development Assistance Section and Exporters Advisory & Training Section , MATRADE


Ini sekaligus akan membantu melonjakkan lagi misi WAWASANITA untuk mencapai matlamat entiti persatuan itu sebagai sebuah badan profesional yang dihasratkan sebagai pilihan untuk pakar dan perisikan misi perdagangan antarabangsa.


Perkara dimungkinkan dengan kepakaran dan pengetahuan oleh bahagian Misi Perdagangan WAWASANITA, sebuah pertubuhan NGO wanita yang diwujudkan 26 tahun lalu yang kini diketuai oleh YBhg Datin Norly Alias yang dipuji, sangat berkuasa untuk menyalurkan dan mewakili produk usahawan wanita Malaysia dan dihasilkan, meliputi dan memenuhi penawaran dan permintaan pedagang UK dan pengembangan perniagaan-ke-perniagaan (B-to-B).


Selain itu, Inisiatif ini juga untuk mempromosikan hubungan perdagangan di antara Malaysia dan United Kingdom serta Eropah ini akan membantu aktiviti eksport dengan lebih cekap dan produktif.


Wawasanita Malaysia dengan portfolio terpuji dalam mempromosikan aktiviti misi perdagangan, telah menyertai sebanyak 24 siri program pada tahun 2022, meliputi destinasi tempatan dan antarabangsa pasca pandemik, menerima sokongan padu dan cadangan dengan Kedutaan dan Pesuruhjaya Tinggi akan melaksanakan tugas terbaik mereka dalam semua bidang yang diperlukan untuk usaha niaga Eksport.


Majlis ini dikelolakan dengan jayanya oleh Ketua Publisiti Puan Sue Rahman #SRCCPUBLICITY bagi pihak Mercu Food UK Ltd. dan buzzingmalaysia.com sebagai media rasmi.

Video sidang media : memorendum persefahaman (MoU) bersama JASMINE Restaurant, London , UK dan

Wawasanita Malaysia

 
Mengenai JASMINE Restaurant, London , UK

Restoran Jasmine ialah anak syarikat Mercu Group, di bawah segmen F&B dan Gaya Hidup. Terletak di kawasan elit London, Lexham Gardens, Kensigton, London. Sebuah Restoran milik Malaysia, sejak 2021 untuk memenuhi keperluan tempahan makan tengah hari dan makan malam penduduk tempatan dan pelancong.


Restoran Jasmine meletakkan jenamanya sebagai destinasi ‘Must Go / Pinned Location’ untuk pelancong Malaysia dan pelawat antarabangsa, untuk menikmati, meneroka dan mengalami keramahan perjalanan ‘Truly Malaysia’ sepenuhnya.


Diterajui oleh Presiden Datin Seri Mastura Yusoff dengan sokongan korporat Mercu Group Malaysia, yang diketuai oleh Pengerusi, YBhg Datuk Sri Ahmed Sukimi Ibrahim, Restoran Jasmine memulakan kejayaannya untuk menjadi sebuah jenama terkenal yang berkhidmat di luar negara, mewakili Malaysia pada tahap terbaiknya.


Premis F&B premium ini dengan ruang yang luas, konservatori dan suasana hangat sambil menyajikan masakan gabungan Malaysia yang lazat, mengalu-alukan kehadiran tetamu untuk memasuki pintu Restoran Jasmine untuk memulakan perjalanan lazat yang menarik dan tidak lama lagi akan mengambil satu lagi visi terkemuka untuk meletakkan namanya sebagai sebuah Hub Kulinari dan Butik Seni Gaya Hidup, yang mewakili budaya dan gaya hidup Malaysia, Asia dan terbuka untuk kerjasama dan penyertaan kepada negara lain .


Sebagai tuan rumah, YBhg Datin Seri Mastura Yusoff, juga terkenal di kalangan masyarakat Malaysia dan warga London kerana kemahiran masakannya, hidangan asli Terengganu yang luar biasa, selain menjadi ikon Usahawan Diperkasakan Wanita Malaysia, dengan harapan untuk berjaya di London.

 
Penganjuran Acara 1 Asia Food Fiesta

Untuk perancangan masa terdekat iaitu pada Mei 2023, JASMINE Restaurant, London , UK dan WAWASANITA Malaysia akan mempromosi dan memasarkan produk serta usahawan Malaysia dalam penganjuran acara - 1 Asia Food Fiesta bersama peserta dari United Kingdom Muslim Community and Kedutaan (Baris Kedutaan Asia ) untuk majlis ini.


Para peserta akan mempromosi dan menghidangkan makanan istimewa dan masakan perayaan untuk negara mereka untuk dinikmati oleh semua sempena sambutan Aidilfitri 2023.


Acara ini dijadualkan berlansung dari 5 hingga 7 Mei 2023, dengan JASMINE Restaurant, London , UK sebagai hos lokasi dan delegasi WAWASANITA Malaysia sebagai tetamu dari Malaysia untuk tujuan promosi dan eksport yang dimaksudkan.


Penganjur akan turut menjemput organisasi media UK dan Malaysia. Acara ini turut diharap mendapat sokongan dari Pesuruhjaya Tinggi UK, MATRADE dan Kementerian di London dalam semangat perpaduan Malaysia, Perpaduan di serata dunia.


0 comments

コメント


bottom of page