top of page
  • Writer's pictureMYB

Gemencheh Boys Adaptasi Kisah Benar '6 Jahanam' Felda Bukit Rokan Utara

Filem arahan pemenang Cerita Asal Terbaik di Festival Filem Malaysia 2017, Jason Chong dan Eric Ong, "Gemencheh Boys" merupakan sebuah adaptasi daripada peristiwa sebenar dan menampilkan kisah sekumpulan budak kampung dari Felda Bukit Rokan Utara, Gemencheh Negeri Sembilan yang berjaya menempa sejarah dalam dunia sukan antarabangsa.


'Gomoncheh Mogah!'. Barisan pelakon baru dan lama filem "Gemencheh Boys", terbitan Astro Shaw, bersama GV Corporate Advisory dan SOL Pictures

Malam gala tayangan filem terbaru terbitan Astro Shaw, bersama GV Corporate Advisory dan SOL Pictures itu telah berlansung pada 10 Oktober 2023 di GSC Cinema, Mid Valley, Kuala Lumpur.


Filem "Gemencheh Boys" mengisahkan kehidupan Mohd Shafiq Sharif, yang memenangi pingat emas di Sukan SEA 2017 seterusnya mewakili Malaysia dalam Piala Dunia Kriket 2019 , membuktikan bahawa rakyat Malaysia dari sebarang latar belakang boleh mencapai kehebatan dengan kepercayaan dan keazaman. Filem ini menjanjikan lebih daripada sekadar filem sukan. Ia bertujuan untuk menghangatkan hati dan memberi inspirasi kepada penonton dengan tema persahabatan, persaudaraan, dan mengejar kehebatan.


Pengarah, Penulis Skrip dan Pencipta "Gemencheh Boys," Jason Chong

Jason Chong selaku Pengarah, Penulis Skrip dan Pencipta "Gemencheh Boys," membayangkan filem itu lebih daripada sekadar hiburan. Berdasarkan kejayaan filem terdahulunya, "Adiwiraku," dia percaya bahawa "Gemencheh Boys" akan meninggalkan kesan mendalam kepada penonton.


“Gemencheh Boys adalah sebuah kisah sebenar yang memaparkan tentang bagaimana seseorang mengubah kehidupan orang lain dengan memberi harapan dan keyakinan. Kami yakin filem ini mampu membuatkan penonton mengakui bahawa semua orang boleh menjadi seperti Gemencheh Boys jika percaya pada diri sendiri,” ujar Jason.


Menerusi tema inspirasinya, Jason berasa berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada projek ini dan turut berharap filem itu akan kekal relevan kepada penonton Malaysia untuk tahun-tahun akan datang.


Penerbit Eksekutif "Gemencheh Boys" dan Naib Presiden Astro Shaw & Perniagaan Melayu Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad,

Menurut Raja Jastina Raja Arshad selaku Penerbit Eksekutif "Gemencheh Boys" dan Naib Presiden Astro Shaw & Perniagaan Melayu Nusantara, filem itu adalah penghormatan kepada penceritaan Malaysia. Menyedari bahawa kriket mungkin tidak begitu popular di Malaysia seperti bola sepak atau badminton, dia percaya bahawa "Gemencheh Boys" berpotensi untuk memberi inspirasi kepada semua penonton.


"Gemencheh Boys" ialah filem Malaysia yang bergema dengan masyarakat kita. Ia menunjukkan bahawa tanpa mengira latar belakang kita, kita boleh mencapai kejayaan dan menjadi luar biasa dengan kerja keras dan keyakinan. Tagline filem itu, 'No retreat, No surrender', merangkum semangat keazaman dan ketabahan setiap watak-wataknya," jelas Raja Jastina.


Filem ini menampilkan barisan pelakon yang luar biasa, termasuk Pekin Ibrahim dan enam pelakon kanak-kanak berbakat—Aqil Yaya, Syed Ahmad, Ayiet Harith, Kimi Norais, Izzue Deen, dan Amir Kuziq yang dipilih melalui uji bakat yang ketat. Selain itu, pelakon terkenal seperti Dato’ Ahmad Tamimi Siregar, Zaidi Omar, Farah Ahmad, Azman Hassan, Kamal, Rezuan, Ieda Moin, Arumugam A/L Vedan dan Farah Fauzana turut memainkan peranan penting dalam filem ini.


Dengan ensembel cemerlangnya, "Gemencheh Boys" mampu untuk menyampaikan mesej persembahan hebat yang akan bergema dengan tepukan dan sorakan penonton.

 

SINOPSISFilem ini membawa penonton kembali ke perkampungan Felda Bukit Rokan Utara yang terletak di Gemencheh, di mana sekumpulan kanak-kanak yang bermasalah, yang dikenali sebagai 'Enam Jahanam' - Shafiq, Rashid, Fauzi, Amin, Shukri, dan Azad mengalami perubahan yang mendalam apabila guru mereka memperkenalkan mereka kepada permainan sukan kriket. Semasa mereka memulakan perjalanan dengan mentor mereka ke pentas dunia, transformasi mereka terbongkar, dipenuhi dengan pelbagai emosi.


GALERI


 

Sementara itu runut bunyi asal (OST) yang juga merupakan lagu tema filem "Gemencheh Boys" bertajuk "Siapa Kami," dinyanyikan oleh artis rap terkenal Negeri Sembilan W.A.R.I.S, diiringi oleh David Koon, Andrew Lui, dan Ronald Mok. Lagu yang menarik dan memperkasakan ini, menetapkan nada untuk filem ini, menekankan daya tahan dan kekuatan "Gemencheh Boys" dalam usaha mereka untuk berjaya.


Dengan gabungan jenaka, nostalgia, dan mesej harapan yang kuat, "Gemencheh Boys" mesti ditonton oleh rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat. Ia mengingatkan kita bahawa mencapai kehebatan adalah mungkin apabila kita percaya pada diri sendiri dan meletakkan hati dan fikiran kita ke dalam apa yang kita lakukan. Sertai '6 Jahanam' ketika mereka mengejar impian mereka untuk memenangi emas apabila filem itu ditayangkan mulai 26 Oktober ini.

Comentários


bottom of page