top of page
  • Writer's pictureMYB

Spektakuler : 4 Dekad Anuar Zain

Penyanyi Soul dan R&B terkenal tanah air, Anuar Zain, meraikan ulang tahun kerjayanya yang ke-40 dengan konsert yang mengagumkan malam Sabtu lalu dengan mempamerkan komitmen yang tidak berbelah bahagi. Di sebalik keadaan kesihatannya, profesionalisme dan dedikasi Anuar untuk menghiburkan peminatnya menyinar sepanjang persembahan konsert berdurasi selama tiga jam itu.Daripada memukau penonton dengan suaranya yang menawan hinggalah melahirkan rasa terima kasih kepada penyokong setianya, Konsert Ulang Tahun ke-40 Anuar Zain menterjemahkan bakat luar biasa dan baktinya yang tidak berbelah bahagi.


Mengatasi cabaran kesihatan yang dihadapi Anuar menjelang konsert tersebut, dia berjaya memukau lebih dari 8000 orang peminat yang hadir dari seluruh negara dengan menyampaikan lagu "Kaulah Satunya" dan "Sesucinya Cintamu", sebagai pembuka. Pada konsert kali ini, Anuar menyampaikan himpunan 20 lagu yang sangat bergema di hati ramai.


Daripada lagu-lagu hits popular seperti "Sedetik Lebih" dan "Ketulusan Hati" kepada lagu-lagu penuh perasaan seperti "Ajari Aku", "Perpisahan" dan "Bila Resah," pemilihan lagu Anuar mencipta pengalaman yang tidak dapat dilupakan oleh penonton.


Anuar turut tidak lupa memberi penghormatan kepada beberapa ikon muzik Soul dan R&B yang selama ini mempengaruhi aliran muzik yang diperjuangkannya, dalam segmen khas yang disepadukan dengan lancar ke dalam persembahan Anuar. Diiringi oleh kord piano dan ensembel orkestra yang mahir, Anuar menyanyikan lagu "Saving All My Love", "Hello", "Hujan" dan "Emosi" dengan penuh rasa penghargaan.


Penonton dilihat tidak dapat menahan lalu bangkit dengan tepukan gemuruh, menunjukkan penghargaan mereka terhadap nyanyian tulus Anuar. Ia adalah detik yang membuatkan semua orang kagum dengan bakat dan keseniannya.


Meskipun acap kali dilihat berselang seli menggunakan mesin 'nebulizer' di sepanjang konsert berlansung, dia menyampaikan persembahan yang luar biasa dan mempamerkan profesionalismenya dan semangat yang tidak berbelah bagi untuk muzik.


Sepanjang konsert itu, Stadium Tertutup Malawati di Shah Alam bergema dengan tepukan gemuruh dan sorakan apabila Anuar mencapai nada tinggi. Sokongan tidak berbelah bahagi daripada peminatnya menjadi pendorong, membolehkannya bertahan walaupun menghadapi cabaran kesihatan. Anuar mengakui kepentingan peminat setianya dan melahirkan rasa terima kasih atas sokongan berterusan mereka.

 

GALERI
Dalam sidang media selepas konsert itu, Anuar menegaskan keputusannya untuk memaklumkan keadaannya kepada penonton. Dia berhasrat untuk membantu mereka memahami cabaran yang dihadapi sambil meyakinkan mereka bahawa dia akan tetap memberikan yang terbaik untuk menghiburkan mereka. Walaupun sesekali tidak hadir dalam suaranya, semangat Anuar yang tidak terkalahkan meninggalkan kesan yang mendalam kepada peminatnya.


Ketika ditanya mengenai kemungkinan konsert terakhirnya, Anuar menyatakan keazamannya untuk menganjurkan lebih banyak konsert untuk peminat setianya. Dia menganggap konsert ini satu rahmat dan cara untuk berhubung dengan penyokongnya. Kehadiran Anuar dalam industri muzik membawa kemeriahan dan kegembiraan kepada kehidupan peminatnya, dan dia berharap untuk terus berbuat demikian pada masa akan datang.


Kejayaan Konsert Ulang Tahun ke-40 Anuar Zain tidak boleh dikaitkan semata-mata kepada bakat Anuar tetapi juga kepada pasukan berdedikasi yang bekerja di belakang tabir. Jennifer Thompson berkhidmat sebagai pengarah konsert, manakala Sze Wan mengetuai arahan muzik bersama 25 pemuzik tempatan yang berbakat, bekerjasama untuk mencipta pengalaman konsert yang lancar dan tidak dapat dilupakan.


Konsert Ulang Tahun ke-40 Anuar Zain turut merakam sejarah manis apabila Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Hajah Norashikin turut berkenan mencamar duli bagi menonton konsert ytersebut selain barisan artis ternama dari industri muzik Malaysia seperti Ziana Zain, Dina Nadzir, Syamel, Ernie Zakri, Misha Omar, Datuk Acis, Datuk Syafinaz Selamat, dan Elvira yang hadir untuk menunjukkan sokongan terhadap Anuar Zain.

댓글


bottom of page