top of page
  • Writer's pictureMYB

Tema Fiksyen Seram & Komedi Gelap Jadi Taruhan Filem 'Syif Malam'

Adakah anda peminat filem seram tegar? Jika ya, bersedialah untuk teruja dengan filem baharu berjudul 'Syif Malam' terbitan Empire Film Solution Sdn. Bhd dan Thinkerbell Studios Sdn. Bhd. Filem yang mendebarkan ini mengambil inspirasi daripada cabaran yang dihadapi oleh pekerja syif malam dan menggabungkan unsur-unsur fiksyen seram dan komedi gelap. Diarahkan oleh Fairus Anuar, 'Syif Malam' berjanji untuk memikat hati penonton dengan gabungan unik ketakutan dan ketawa.


Filem 'Syif Malam' merungkai kisah lagenda urban seram yang sering disampaikan dari mulut ke mulut oleh mereka yang pernah melalui pengalaman di ganggu ketika bekerja syif pada waktu malam

Idea pembikinan filem 'Syif Malam' ini lahir selepas Mohamad Zubir Badar Shair, penerbit Empire Film Solution Sdn. Bhd, terjumpa sebuah drama pendek yang tular di YouTube bertajuk "Awanimbus" beberapa tahun lalu. Drama berdurasi 14 minit itu menarik perhatiannya dengan jalan cerita yang menarik dan menakutkan, telah berjaya mengumpul sebanyak 1.6 juta jumlah tontonan pada masa tersebut.


Ini mendorong Zubir mengembangkan konsep itu menjadi filem penuh, memanfaatkan populariti genre seram dalam kalangan penonton.


“Tidak dinafikan pasti ada segelintir daripada kita yang pernah berhadapan dengan pengalaman seram ketika bekerja waktu malam. Mungkin juga apa yang dipaparkan dalam filem ini sama seperti yang pernah dilalui oleh mereka yang mengalami situasi tersebut,” ujarnya.


Dibintangi oleh barisan pelakon yang berbakat antaranya Taqim Zaki, Anas Ridzuan, Shahkimin, Zera Hariz, Kamarul Eqifshah, Sobri Anuar, Riezman Khuzaimi, Ismeth, dan Mili Supina, filem 'Syif Malam' bersedia untuk menyampaikan persembahan yang mencengkam.

 

SINOPSIS'Syif Malam' mengisahkan tiga rakan sekerja iaitu Ikmal, Botak dan Mok yang bekerja sebagai pereka grafik. Tanpa disedari, mereka membongkar kisah mitos seram yang menyelubungi bangunan tempat mereka bekerja, yang melibatkan kisah bunuh diri tragis seorang pekerja wanita dan bangunan yang didakwa memerlukan 'korban' tertentu setiap tahun.


Peristiwa yang menakutkan bermula apabila mereka terpaksa bekerja sehingga larut malam untuk menyelesaikan tugas reka bentuk grafik mereka. Pada mulanya, gangguan berlaku saat apabila mereka bersendirian di pejabat.


Bagaimanapun, selepas masing-masing berkongsi pengalaman seram tentang gangguan tersebut, mereka sepakat meminta bantuan daripada seorang rakan yang dikenali sebagai Brotai, yang mendakwa memiliki pengetahuan tentang alam mistik.


Semasa mereka melakukan ritual, gangguan ghaib yang mereka alami menjadi semakin kuat, dan mitos seram yang sekadar kisah lagenda itu kian menjadi nyata.


Di tengah-tengah kekacauan itu, seorang wanita misteri yang bekerja di bangunan yang sama cuba membantu ketiga-tiga mereka, merasakan bahawa nyawa Ikmal, Mok, dan Botak berada dalam bahaya besar jika gangguan hantu itu berterusan.

 

GALERI


Menurut pengarah Fairus Anuar, filem itu menggabungkan unsur fiksyen seram dan komedi gelap dengan lancar, gabungan yang jarang dilihat dalam produksi tempatan. Pendekatan ini menyuntik rasa realisme ke dalam jalan cerita, menangani cabaran yang dihadapi oleh pekerja pejabat yang berurusan dengan birokrasi sambil memerangi gangguan ghaib pada waktu malam.


Sementara itu, ketika ditanya sama ada terjadi sebarang kejadian seram sepanjang penggambaran, Fairus menyatakan semuanya berjalan dengan lancar tanpa berlaku perkara- perkara yang tidak diingini.


“Alhamdulillah, dengan izin tuhan semuanya dipermudahkan. Tiada kejadian seram yang berlaku sepanjang penggambaran di lokasi. Apa-apa pun saya lebih pentingkan keselamatan semua orang dan tidak mahu mengambil risiko dengan memilih lokasi yang tidak selamat untuk mengelakkan sebarang gangguan sehingga boleh menjejaskan waktu penggambaran,” jelasnya.


Filem 'Syif Malam' akan ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 7 Disember 2023. Sama ada anda seorang pekerja syif malam, peminat filem seram atau sekadar peminat filem, filem ini pastinya akan menggigilkan tulang belakang anda.


Dengan gabungan unik antara seram dan komedi gelap, filem 'Syif Malam' bertujuan untuk menghiburkan penonton sambil berkongsi pengalaman ngeri yang dihadapi oleh pekerja syif malam.


Jangan lepaskan peluang untuk menonton filem yang mendebarkan ini yang menjanjikan pengalaman sinematik yang menakutkan dan menghiburkan dengan 'Syif Malam.'Comments


bottom of page